Predsjednik Vlade: Učinit ćemo sve što možemo kako bismo postigli ravnopravnost i integraciju osoba s invaliditetom

  • Slika /Vijesti/2017/04 travanj/6 travnja/Dodjela.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nazočio je danas dodjeli ugovora povodom početka provedbe projekata u okviru ESF Poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“.  

Tom je prigodom naglasio da će Vlada učiniti sve što može kako bi osjećaj uključenosti, pune ravnopravnosti i integracije u sve sfere društva za 500 tisuća naših sugrađana, osoba s invaliditetom, bio potpun i realiziran.
 
Posebno je naglasio izvrsnu suradnju između zastupnice Ljubice Lukačić i ministrice Nade Murganić, budući da su u gotovo prva tri dana mandata ove Vlade iznašle rješenje za osiguravanje sredstava za potrebe osobnih asistenata.
 
Poručio je da je dijalog Vlade s brojnim udrugama i savezima osoba s invaliditetom kontinuiran i uključiv te podsjetio da je prilikom sastanka održanog u Vladi u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom dogovoreno da će se sve aktivnosti provoditi u duhu partnerstva.
 
Najavio je da će već idućeg tjedna na dnevni red sjednice Vlade biti uvrštena nova Nacionalna strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.
 
Danas dodijeljeni ugovori vrijedni su gotovo 115 milijuna kuna, a premijer Plenković podsjetio je da je Vlada ranije osigurala dodatnih 39 milijuna kuna iz proračuna. „Kada se povežu apsorpcija sredstava iz europskih fondova, sredstva alocirana iz proračuna, politička predanost, konkretni ugovori i povećanje broja asistenata, onda smatram da je Vlada upravo na tragu onoga što je obećala, a to je predan rad i što bolje uključivanje osoba s invaliditetom te pronalaženje sredstava za naknadu usluge osobne asistencije“, kazao je Plenković. 
Uz predsjednika Vlade bila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.
 
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uključeno je u korištenje strukturnih i investicijskih fondova – Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj u dijelu koji se odnosi na socijalno uključivanje ranjivih skupina društva. U programskom razdoblju 2014. – 2020. godine ukupno planirana sredstva za projekte iz navedenih fondova iznose oko  250 milijuna eura, a Pozivi za dostavu projektnih prijedloga objavljivati će se kontinuirano tijekom programskog razdoblja.
 
Do sada je u okviru planiranih sredstava iz spomenutih fondova objavljeno šest Poziva. Vrijednost svih do sada objavljenih poziva je oko 75 milijuna eura, pri čemu je vrijednost ovog Poziva oko 15 milijuna eura. Program usluge osobne asistencije provodi se u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, a Poziv je otvoren udrugama, savezima, zajednicama, mrežama ili drugim oblicima udruživanja udruga i trajnoga je karaktera. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković