Predsjednik Vlade uručio ključeve 17 vatrogasnih vozila predstavnicima lokalne uprave i samouprave

Premijer Ivo Sanader uručio je danas ključeve 17 vatrogasnih vozila predstavnicima lokalne uprave i samouprave nabavljenih u okviru planske nabave koju zajednički provode Ministarstvo financija, MUP i od prošle godine Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

ZAGREB, 27. ožujka 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader uručio je danas ključeve 17 vatrogasnih vozila predstavnicima lokalne uprave i samouprave nabavljenih u okviru planske nabave koju zajednički provode Ministarstvo financija, MUP i od prošle godine Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Premijer Sanader je istaknuo da će kada bude dovršena isporuka svih ugovorenih vozila hrvatsko će vatrogastvo biti spremno reagirati u svakoj mogućoj situaciji. Vatrogastvo je nedavno obilježilo 130 godina djelovanja u Hrvatskoj i želimo im da nastave s tom tradicijom, ali sa što manje intervencija, no kada izađu na teren onda moraju biti dobro opremljeni i imati suvremena vozila, rekao je premijer.

Dodao je kako je važno što se podiže svijest hrvatskih građana o tome na koji se način preventivno štititi od požara i na koji način dojavljivati. Za trend smanjenja broja požara zaslužna je i bolja pripremljenost i opremljenost cjelokupnog vatrogastva, ali i podizanje svijesti građana, pa i turista o potrebi zaštite od požara, naglasio je premijer Sanader na prigodnoj svečanosti u učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja.

Ravnatelj Državne uprave za spašavanje Đuro Poldrugač istaknuo je da je Državna uprava za zaštitu i spašavanje učinila u protekle dvije godine značajan pomak u izgradnji jedinstvenog sustava zaštite i spašavanje.

Hrvatska vatrogasna zajednica nositelj je niza aktivnosti zaštite od požara, a projekt nabave vozila vrlo je koristan i pridonosi razvoju vatrogastva u Hrvatskoj, kazao je Poldrugač.

Podsjetio je da program nabave 210 vatrogasnih vozila provodi Vlada od 2003., a do sada je isporučeno ukupno 92 novih vatrogasnih vozila. Ukupna vrijednost projekta je 82 milijuna eura, a planirani završetak je kraj 2009. Za 2007. ugovorena je isporuka 51 vatrogasnog vozila (od kojih je 17 danas predano na uporabu), u 2008. daljnjih 36 i u 2009. Republika Hrvatska preuzet će 31 vatrogasno vozilo, rekao je Poldrugač.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin naglasio je važnost modernizacije vatrogasnih postrojbi kako bi što učinkovitije spriječile stradavanje ljudi i materijalne štete, ali i kroz preventivno djelovanje mogućnost izbijanja požara svela na najmanju moguću mjeru.

Također je rekao da Vlada kroz projekt Ministarstvo unutarnjih poslova i Državnu upravu za zaštitu i spašavanje stalno provodi preventivno djelovanje, brzo i učinkovito u svim segmentima vatrogasne djelatnosti, te naglasio važnost dostizanja standarda Europske unije.



Pisane vijesti