Predstavljena monografija "Trogir - grad anđela"

U povodu 10. obljetnice upisa Trogira na UNESCO-ov Registar svjetske baštine u Muzeju Mimara predstavljena je danas monografija "Trogir - grad anđela" trojice autora: umjetničkog fotografa Ive Pervana, povjesničara umjetnosti Joška Belamarića i dizajnera Roberta Jakovljevića.

ZAGREB, 2. travnja 2007. (Hina) - U povodu 10. obljetnice upisa Trogira na UNESCO-ov Registar svjetske baštine u Muzeju Mimara predstavljena je danas monografija "Trogir - grad anđela" trojice autora: umjetničkog fotografa Ive Pervana, povjesničara umjetnosti Joška Belamarića i dizajnera Roberta Jakovljevića.

Izdavači monografije su TZ Grada Trogira i Profil International.

Promociji u Muzeju Mimara bili su nazočni i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, predsjednik Vlade Ivo Sanader, ministri kulture te znanosti, obrazovanja i športa Božo Biškupić i Dragan Primorac.

Gradonačelnik Trogira Vedran Rožić izrazio je zadovoljstvo što se monografija o Trogiru predstavlja u Zagrebu tako da se javnost može upoznati s trogirskim ljepotama i njegovim osobitostima.

Dodao je da je grad poduzeo niz akcija oko restauriranja trogirske spomeničke baštine u povodu 10. obljetnice uvrštenja na UNESCO-ov Registar svjetske baštine.

Monografija nazvana Trogir - grad anđela sinteza je koja osim užitka, odnosno gledanja na grad nudi i razmišljanja o njegovom bogatstvu i slojevitosti, kronici života unutar gradskih zidina.

Autor kronologije u monografiji, povjesničar umjetnosti Joško Belamarić ističe da povijest Trogira seže u 2000. godinu prije Krista te da ga već u svojim spisima spominje rimski povjesničar Plinije stariji.

To nije, dodao je Belamarić, samo grad u kojem je radio majstor Radovan i ostavio čuveni Radovanov portal, nije to grad samo kampanila ni kapele bl. Ivana zaštitnika Trogira, nego je to grad koji je iznjedrio brojne pisce, humaniste i druge koji su ga učinili bogatim kroz povijest. Danas je to grad s najboljom dalmatinskom pjesmom na našoj obali, grad kojemu je mjera uvijek bila kozmopolitska, dodao je.

Dizajner monografije Robert Jakovljević u predgovoru napominje kako je monografija svjedočanstvo o gradu u kojemu je mjesto majstora Radovana, skulpture Ivana Duknovića i Nikole Firentinca, grad admirala Koriolana Cipika, polihistora Luke Garanjina, pjesnika Slade Šilovića, fotografa Ive Pervana.

Grad je oduvijek bio velik koliko su to bili veliki njegovi ljudi, istaknuo je Jakovljević.



Pisane vijesti