Premijer Milanović: Učinit ćemo sve da pokrenemo investicije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_ucinit_cemo_sve_da_pokrenemo_investicije.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o Prijedlogu ažuriranog Akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Prema riječima ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, Akcijskim planom se preciznije određuju prioritetne aktivnosti, rokovi i nadležna tijela za provedbu pedeset i jedne mjere identificirane temeljem ocjene izvješća Europske komisije o pripremama Republike Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji.

Usvojen je i Program povećanja konkurentnosti i prilagodbe hrvatske poljoprivredno-prehrambeno-prerađivačke industrije zajedničkom EU tržištu. Cilj Programa konkurentnosti poljoprivrede nepovratna su financijska sredstva za sufinanciranje projekata, a za to je osigurano 50 milijuna kuna, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.
Dana je i suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za zaduženje za kratkoročni kredit kod Hrvatske poštanske banke, Privredne banke Zagreb i Raiffeisenbank Austria. Ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je da se radi o kreditu koji je HEP-u neophodan jer ima problema s likvidnošću, ističući kako je ovo zadnji kredit koji će njegovo ministarstvo odobriti nekom javnom poduzeću za pokrivanje gubitaka i da će ubuduće moći dobiti samo kredite za investicijske projekte.
Zatvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović objavio je podatak Državnog zavoda za statistiku prema kojem je tromjesečni bruto domaći proizvod za prvo tromjesečje 2012. realno manji za 1,3% u odnosu na isto tromjesečje 2011. godine. Premijer Milanović rekao je da se radi o očitom padu i da je Hrvatska službeno u recesiji, ali da je takva situacija i diljem Europe. „Pred nama je jako puno posla i nećemo se izvlačiti na to da smo naslijedili negativne trendove“, istaknuo je premijer. „Situacija nije laka i morat ćemo se pobrinuti sami za sebe, naravno očekujući val oporavka u Europi o kojoj ipak ovisimo u nekim našim dominantnim gospodarskim granama. Učinit ćemo sve da pokrenemo investicijski ciklus“, zaključio je predsjednik Vlade.




Pisane vijesti