Premijer Sanader: Ustavni referendum u Srbiji neće se odraziti na regiju

Ne postoji razlog zbog kojeg bi se referendum o srbijanskom Ustavu trebao odraziti na stanje u regiji, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru s novinarima nakon što je u dvorcu Sveti Križ Začretje otvorio Institut za informatičke inovacije.

ZAGREB, 31. listopada 2006. (Hina) - Ne postoji razlog zbog kojeg bi se referendum o srbijanskom Ustavu trebao odraziti na stanje u regiji, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru s novinarima nakon što je u dvorcu Sveti Križ Začretje otvorio Institut za informatičke inovacije.

Sanader je istaknuo da je Hrvatska zainteresirana za stabilnu Srbiju koja će se suočiti sa svojom prošlošću i neće provoditi politiku kakvu je provodio Slobodan Milošević.

S tim u vezi, rekao je Sanader, dobro je sve što se u Srbiji postiže tako što se ne slijedi Miloševićeva politika.

Prema novom Ustavu koji su srpski građani izglasovali na dvodnevnom referendumu 28. i 29. listopada, Srbija je definirana kao država srpskoga naroda i ostalih građana koji u njoj žive, utemeljena na vladavini prava i ravnopravnosti građana. Kosovo je proglašeno sastavim dijelom Srbije.

Sanader je komentirao i vijest Slovenske tiskovna agencija (STA) koje je javila u ponedjeljak, pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji, da Slovenija provedbom sporazuma koji hrvatskim državljanima omogućuje prelazak granice s osobnom iskaznicom krši schengenski režim.

Sanader je izjavio da će Hrvatska znati naći odgovor na to pitanje. Rekao je da se u ovom trenutku ne zna hoće li se to odnositi na granicu Hrvatske sa susjedima, dodajući da će se to tek vidjeti te da će Hrvatska učiniti sve da do toga ne dođe.

Naime, građani trećih država pri ulasku u EU moraju predočiti putovnicu sukladno Zakonu o schengenskim granicama koji je stupio na snagu 13. listopada, a izuzetci su mogući samo u sklopu lokalnoga malograničnog prometa i za posebno određene skupine ljudi, kao što su piloti i nositelji diplomatskih putovnica.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) izjavila je u utorak za Hinu da to ministarstvo nije službeno zaprimilo nikakvu informaciju, obavijest ili inicijativu za izmjenom ili otkazom bilateralnoga sporazuma o prelasku hrvatsko-slovenske granice što pak znači da Hrvati do daljnjega mogu u Sloveniju s osobnom iskaznicom.



Pisane vijesti