Prilagođavanje mjera za otklanjanje kriznog stanja

Usprkos činjenici da je već trinaesti dan prekinut uvoz plina iz Ruske Federacije i da je do sada zbog toga neisporučeno preko 41 milijun prostornih metara plinhrvatski plinski sustav je zahvaljujući mjerama koje su poduzete i dalje stabilan.

Mjere koje su poduzimane, a koje obuhvaćaju maksimalno povećanje proizvodnje iz domaćih izvora, proglašenje 5. i 6. stupnja smanjenja i obustave isporuke te uvoz interventnih količina plina iz zemalja zapadne Europe koji je do jutros dosegao 11.5 milijuna prostornih metara plina, omogućile su da se hrvatski plinski sustav stabilizirao i da niti u jednom trenutku nije bila upitna isporuka plina zaštićenim kupcima.

S obzirom da će se interventni uvoz nastaviti, da je plinski sustav stabiliziran te da su za ovaj tjedan prognozirane prosječne temperature više od nula stupnjeva celzija, a što će dodatno utjecati na smanjenje potrošnje plina, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je predložio Vladi Republike Hrvatske smanjenje redukcije plina.

Ukidaju se 5. i 6. stupanj smanjenja i obustave opskrbe plinom i uvodi se 4. stupanj.

To podrazumijeva ponovnu isporuku plina svim kupcima na distribucijskom sustavu koji se i nadalje trebaju pridržavati uputa operatera transportnog i distribucijskih sustava.

Ponovo ukapčanje potrošača na distribucijskom sustavu izvršiti će se slijedećim redoslijedom:

- opća industrija,

- uredi, poslovni objekti, uslužni, zabavno rekreacijski i slični objekti i trgovački objekti

- kupci plina koji raspolažu zamjenskim energentom

Dobavljač plina za Republiku Hrvatsku, INA će i nadalje osigurati interventni uvoz plina, operater transportnog sustava PLINACRO provodit će sve aktivnosti vezane uz provođenje 4. stupnja smanjenja potrošnje (nadziranje i izvješćivanje).

Ovim putem još jednom pozivamo sve potrošače prirodnog plina na racionalnu potrošnju.



Pisane vijesti