Priopćenje s 14. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice, Vlada Republike Hrvatske razmotrila je i donijela više prijedloga kadrovskih rješenja. Tako je Glavnoj skupštini Hrvatske elektroprivrede predloženo da na osobni zahtjev razriješi Lea Begovića s mjesta člana Nadzornog odbora tog društva. Istodobno, Nadzornom odboru društva predloženo je da se za predsjednika Nadzornog odbora izabere prof. dr. sc. Krešimir Čosić.

Vlada je danas također Nadzornom odboru HEP-a predložila da opozove predsjednika i članove Uprave spomenutog društva. Tako je predloženo da se opozovu dosadašnji predsjednik Uprave mr. sc. Ivan Mravak, te članovi Uprave Željko Kljaković Gašpić, dr. sc. Darko Dvornik, Stjepan Tvrdinić, doc. dr. sc. Željko Tomšić i Nikola Rukavina. Nadzornom odboru Vlada je predložila da se novim predsjednikom Uprave HEP-a imenuje Leo Begović.

Vlada Republike Hrvatske predložila je da se članom Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije – HINA imenuje Vlaho Bogišić.

Na prijedlog ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u tom je Ministarstvu državnom tajnicom imenovana Gabrijela Krasić, a na prijedlog ministra uprave, u tom su Ministarstvu državnim tajnicima imenovani Edmond Miletić, Davor Ljubanović i Pavao Matičić.

Donesena je Odluka o obilježavanju 10. obljetnice sudjelovanja Republike Hrvatske u međunarodnim mirovnim operacijama.

Vlada je danas usvojila Zaključak u vezi s potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te vlada Austrije, Hrvatske, Danske, Francuske, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Švicarske, Turske, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske te Sjedinjenih Američkih Država, o suradnji u Centru za obuku za mirovne operacije u Bosni i Hercegovini.

Donesena je i Odluka o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju i podršku u ostvarenju izvoznih mogućnosti i infrastrukturnih projekata iz programa NATO saveza. Spomenuto Povjerenstvo bit će središnje međuresorno koordinacijsko tijelo, u čijem će sastavu biti predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva financija i Hrvatske gospodarske komore. Zadaće ovog Povjerenstva, među ostalim, bit će osigurati mehanizme provedbe Projekata „Hrvatsko gospodarstvo i NATO“, koordinirati aktivnosti međuresorne suradnje, osigurati operativne mehanizme za provedbu sustavne podrške hrvatskoj poslovnoj zajednici zainteresiranoj za NATO natječaje te izvješćivati Vladu o tijeku provedbe Projekata. Također je donesena Odluka o osnivanju međuresornog povjerenstva za NATO, kojom se ukida Međuresorska radna skupina za suradnju Republike Hrvatske s NATO-om i provedba Akcijskog plana za članstvo, te se umjesto nje osniva Međuresorno povjerenstvo, koje bi kao glavnu zadaću imalo analiziranje, predlaganje i koordiniranje aktivnosti povezanih s članstvom Republike Hrvatske u NATO savezu.

Imenovani su članovi izaslanstva Republike Hrvatske na 35. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a, koja će se održati u Parizu, 6. do 23. listopada 2009. godine. Voditelj izaslanstva bit će ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić.

Vlada je danas prihvatila pokroviteljstvo nad 45. hrvatskim i 5. međunarodnim simpozijem agronoma, koji će se održati u Opatiji, od 15. do 19. veljače 2010. godine.



Pisane vijesti | Priopćenja