Priopćenje sa 133. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici prihvatila Izvješće o dostavljenim podacima o sklapanju i izvršavanju ugovora o javnoj nabavi. U periodu od 18. ožujka 2011. godine, kada je predmetni Zaključak objavljen u Narodnim novinama, do 26. svibnja 2011. godine ukupno je 1001 tijelo javne vlasti, koje to svojstvo ima prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, a koje je dužno postupati prema Zakonu o javnoj nabavi, dostavilo Agenciji za zaštitu osobnih podataka podatke o internetskim stranicama, odnosno drugim informatičkim medijima na kojima je objavljen pregled ugovora.

Prihvaćeno je Izvješće o provođenju aktivnosti i mjera za uređenje sustava u području koncesija s prijedlogom Zaključka Vlade Republike Hrvatske. Predmetnim Zaključkom Vlada Republike Hrvatske prihvaća sve do sada poduzete mjere i podržava nastavak provođenja daljnjeg financijskog i inspekcijskog nadzora nad radom koncesionara.

Također, prihvaćeno je Poslovno izvješće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2009.-Poslovi osiguranja izvoza u ime i za račun Republike Hrvatske i Godišnje izvješće o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2010. godinu. Prema dostavljenom predmetnom Poslovnom izvješću Republika Hrvatska je u razdoblju od siječnja do prosinca 2009. godine na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 55,18 milijardi kuna, dok je uvoz istodobno dosegnuo vrijednost od 111,74 milijardi kuna. Izvoz roba izražen u kunama smanjio se za 20,3% u odnosu na isto razdoblje u 2008. godini, dok se uvoz izražen u kunama smanjio za 25,7%. Iz Godišnjeg izvješća o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2010. godinu proizlazi da je Povjerenstvo za osiguranje izvoza održalo ukupno 26 sjednica te je u istom razdoblju podržalo pokriće za nove izvozne poslove u vrijednosti od 964,9 milijuna kuna, od čega za izvoz robe široke potrošnje 839,75 milijuna kuna, za osiguranje izvoza kapitalnih dobara i usluga 114,64 milijuna kuna, a za osiguranje kredita ta pripremu izvoza 10,5 milijuna kuna. Kroz poslove osiguranja izvoza podržan je izvoz hrvatskih roba i usluga u 51 zemlju svijeta, a ukupni osigurani izvozni promet u 2010. godini iznosio je 2,14 milijardi kuna, što čini 3,3 % ukupnog hrvatskog izvoza.

Vlada je prihvatila Izvješće o radu Odbora za državnu službu za 2010. godinu. Izvješćem su obuhvaćeni podaci o zaprimljenim i riješenim predmetima, upravnim sporovima, te prijedlozi za poboljšanje rada.

Izmijenjena je Uredba o načinu izračuna iznosa pomoći izravnavanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za 2011. godinu. Ministarstvo unutarnjih poslova, Državna uprava za zaštitu i spašavanje predlaže odluku o izmjenama Odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2011. godini na način da se linearno umanjuju iznosi za svaku jedinicu lokalne samouprave za 1,1183 % u odnosu na sredstva planirana u 2010. godini. Izmjenama navedene Odluke mijenjaju se i iznosi u Uredbi o načinu izračuna iznosa pomoći izravnavanja decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za 2011. godinu.

Također, izmijenjena je Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2011. godini. Ovom Odlukom mijenja se točka V. Odluke o minimalnim financijskim standardnima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2011. godini i utvrđuje minimalni financijski standard u 2011. godini u ukupnom iznosu od 330.930.628 kuna, temeljem podataka koji su korišteni za izračun prethodne godine, linearno umanjen za svaku jedinicu lokalne samouprave za 1,1183% u odnosu na sredstva iz 2010. godine.

Izmijenjena je i Uredba Carinskoj tarifi za 2011. godinu. Ukidaju se preostale carine na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda podrijetlom iz Crne Gore, kao i količinska ograničenja koja su bila propisana Prilogom 6 (carinske kvote). Ovim izmjenama obuhvaćeno je i ukidanje carine pri uvozu živih krava za klanje podrijetlom iz EU, a sukladno prijedlogu udruženja „Croatiastočar“.

Dana je suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za prolongat zaduženja kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb u iznosu do 300.000.000, 00 kuna. Također, dana je suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi d.d. za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. u iznosu do 300.000.000,00 kuna. Početak realizacije usvojenog investicijskog plana HEP grupe za 2011. godinu, previđa se tijekom drugog polugodišta, stoga je realno za očekivati da će i obveze prema dobavljačima za investicije biti znatno povećane u tom razdoblju. Uzevši u obzir i vrlo povoljne trenutne kamatne stope na financijskom tržištu, Hrvatska elektroprivreda smatra da bi bilo potrebno ugovoriti još jednu kratkoročnu kreditnu liniju koja bi osigurala nesmetano redovno poslovanje.

Dopunjena je Odluka o davanju suglasnosti Gradu Novom Marofu za zaduženje kod Hypo Alpe Adria Bank d.d., Zagreb, Podružnica Varaždin, u iznosu od 18.000.000,00. Sredstva će se koristiti za financiranje izgradnje kulturnog centra s gradskom knjižicom u Novom Marofu, sukladno Odluci Gradskog vijeća o kreditnom zaduživanju Grada Novog Marofa.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje postupka prodaje zgrade u vlasništvu Republike Hrvatske u Budimpešti, u Republici Mađarskoj. Izmjenama i dopunama daje se suglasnost za pokretanje postupka prodaje navedene zgrade putem javnog nadmetanja po početnoj cijeni od 156.900.000 HUF. Sredstvima ostvarenim prodajom nekretnine kupit će se stambeni prostor za potrebe Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti.

Isto tako, izmijenjena je Odluka o utvrđivanju visine naknade tajniku Povjerenstva za građenje javnih cesta i industrijsko-poduzetničkih zona. Naime, Vlada je na sjednici održanoj 5. svibnja 2011. godine donijela Odluku o visini naknade članovima povjerenstava, vijeća, savjeta, radnih skupina i drugih sličnih tijela. Točkom III. navedene Odluke utvrđeno je da naknada za rad/članstvo ne može iznositi više od 2.000,00 kuna neto mjesečno, ako se naknada isplaćuje mjesečno. Sukladno navedenome bilo je potrebno donijeti Odluku o utvrđivanju visine naknade tajniku Povjerenstva za građenje javnih cesta i industrijsko-poduzetničkih zona, kojom se tajniku spomenutog Povjerenstva smanjuje utvrđena visina naknade s 3.000,00 kuna neto na 2.000,00 kuna neto.

Iz istog je razloga izmijenjena Odluka o utvrđivanju koeficijenata za izračun plaća predsjednika i potpredsjednika Savjeta za nacionalne manjine i visine naknada za rad u Savjetu za nacionalne manjine. Izmjenom Odluke se potpredsjedniku Savjeta, ukoliko svoju dužnost ne obavlja profesionalno, pripadajuća naknada za rad u Savjeta u paušalnom mjesečnom iznosu smanjuje s 3.000,00 kuna neto na 2.000,00 kuna neto.

Dana je suglasnost na Zaključak Upravnog vijeća Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama od 30. svibnja 2011. godine, o sklapanju ugovora o kupoprodaji nekretnina na području posebne državne skrbi. Naime, po posebnom zahtjevu Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, pokrenut je postupak kupnje stanova na području posebne državne skrbi u gradovima i općinama gdje Ministarstvo nema dovoljno stambenih jedinica za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava, a u cilju ispunjenja mjerila Revidiranog akcijskog plana za ubrzanu provedbu stambenog zbrinjavanja na i izvan područja posebne državne skrbi za izbjeglice-bivše nositelje stanarskog prava koji se žele vratiti u Republiku Hrvatsku i to sredstvima navedenog Ministarstva.

Donesena je obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene-brodogradilišta na dijelu k.o. Solin, predio brodoremontno brodogradilište Vranjic. Područje koje se daje u koncesiju ukupne je površine od 24 893 metara kvadratnih, od čega je 15 716 metara kvadratnih kopneni prostor, a 9 177 metara kvadratnih morski akvatorij. Koncesija se daje na vremensko razdoblje od 30 godina.

Vlada je podnijela Ustavnom sudu Republike Hrvatske Zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Statutarne odluke o izmjeni i dopuni Statuta Općine Promina, od 24. ožujka 2011. godine, jer je ista u suprotnosti s odredbama članka 35., članka 48., posebno članka 48. stavka 1. točka 4. i 5. te stavka 2. i članka 73. stavka 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kao i odredbom članka 87. stavka 2. Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Dana je suglasnost za sporazumni prestanak Konvencije o izdavanju krivaca između Srbije i Švicarske, sklopljene u Beču 28. studenog 1887. godine, koje je Republika Hrvatska stranka temeljem sukcesije. Naime, Republika Hrvatska stranka je Europske konvencije o izručenju, sastavljene u Parizu, 13. prosinca 1957. godine, koja je stupila na snagu u odnosu na RH dana 25. travnja 1995. godine, te Europske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima, sastavljene u Strasbourgu, 20. travnja 1959. godine, koja je stupila na snagu u odnosu na RH dana 5. kolovoza 1999. godine. Švicarska Konfederacija stranka je od 1967. godine obiju navedenih konvencija. Temeljem odredaba navedenih Europskih konvencija, pretežni dio Konvencije o izdavanju krivaca između Srbije i Švicarske više se ne primjenjuje, pa se tako navedena Konvencija sporazumno ukida.

Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o suradnji u zaštiti prijevoza novca i drugih vrijednosti.

Također je izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o suradnji u zaštiti prijevoza novca i drugih vrijednosti. Izmjenom se mijenja naziv Sporazuma u nazivu Odluke i u točki I. te glasi „Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o suradnji u zaštiti prijevoza novca i drugih vrijednosti“ u odgovarajućem padežu.



Pisane vijesti | Priopćenja