Priopćenje sa 48. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Predsjednica Vlade razriješila je danas Biancu Matković dužnosti ministrice bez portfelja i u dogovoru s njom predložila je na dužnost državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, gdje će se baviti gospodarskom diplomacijom.

Također, Vlada je imenovala Davora Božinovića, državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija posebnim izaslanikom predsjednice Vlade Republike Hrvatske za jugoistočnu Europu.

Donesen je Zaključak u vezi s izradom izmjena i dopuna Strateškog okvira za razvoj 2006.–2013. Zadužuju se čelnici tijela i pravnih osoba nadležnih za provođenje mjera predviđenih Strateškim okvirom za razvoj 2006.–2013. usvojenim na sjednici Vlade RH održanoj 3. kolovoza 2006. godine, da izvrše njegovu analizu te u okviru svog djelokruga predlože izmjene i dopune najkasnije do 7. travnja 2010. godine. Dana 12. ožujka 2010., na radnom sastanku predsjednice Vlade RH Jadranka Kosor, njenih suradnika te predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca usvojeni su zaključci temeljem kojih će se do početka svibnja 2010. godine, u koordinaciji Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije i svih relevantnih resora izvršiti analiza Strateškog okvira za razvoj 2006.–2013., te predložiti izmjene i dopune istog uvažavajući promijenjene okolnosti i potrebu redefiniranja određenih ciljeva.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Odbora za standarde financijskog izvještavanja za 2009. godinu. Odbor je obavljao poslove temeljem odredbi Zakona o računovodstvu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2008. godine.

Nadalje, prihvaćeno je i Izvješće o radu Odbora za javni nadzor revizije za 2009. godinu. Za financiranje aktivnosti Odbora u 2009. godini u Državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana su sredstva u iznosu od 400.000 kuna. Višak od 200.774,30 kuna vraćen je u Državni proračun RH.

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi. Predlaže se kao posebne nazive radnih mjesta propisati: predstojnika Ureda Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, tajnika Povjerenstva, savjetnika u Uredu Povjerenstva, stručnog referenta u Uredu Povjerenstva te administrativnog tajnika predsjednika Povjerenstva. Obzirom da se radi o poslovima visokog ranga složenosti i odgovornosti predlažu se koeficijenti 3,50 (predstojnik Ureda Povjerenstva), 3,00 (tajnika Povjerenstva), te 2,50 (savjetnik u Uredu Povjerenstva), 1,10 (stručni referent u Uredu Povjerenstva) te 1,05 (administrativni tajnik predsjednika Povjerenstva). Predlaže se i kao posebni naziv radnog mjesta propisati radno mjesto zamjenika ravnatelja Carinske uprave, s koeficijentom složenosti 3,50 obzirom da se radi o poslovima najvišeg ranga složenosti i odgovornosti. Predloženi su i nazivi radnih mjesta u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje s pripadajućim koeficijentom složenosti poslova.

Dano je državno jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili u inozemstvu, za izravno dugoročno zaduženje Uljanik Brodogradilišta d.d., Pula, u ukupnom iznosu od 50.000.000,00 EUR-a, uvećano za kamate i troškove. Državno jamstvo izdaje se na rok od 5 do 7 godina, ovisno o uvjetima na financijskom tržištu u trenutku sklapanja kredita.

Dana je suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2011. godini, u ukupnom iznosu od 5.000.000 kn za financiranje izrade Programa održivosti i konkurentnosti željezničkog sektora.

Vlada je na sjednici dala suglasnost i prihvatila suorganizaciju Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj koja će se održati u Zagrebu, 14. i 15. svibnja 2010. godine.

Isto tako, dana je suglasnost na Statut Pravosudne akademije, kojim se uređuju ustrojstvo, djelatnost, ovlasti i način odlučivanja pojedinih tijela Pravosudne akademije, opći akti, javnost rada, sredstva za obavljanje poslova te druga pitanja od značenja za obavljanje djelatnosti i poslovanje Akademije. Osnivač Akademije je Republika Hrvatska, a osnivačka prava i dužnosti u ime osnivača obavlja Vlada RH putem Ministarstva pravosuđa.

Dana je suglasnost i na Statut Agencije za lijekove i medicinske proizvode, kojim se uređuje pravni položaj, zastupanje i predstavljanje Agencije, njezina djelatnost, način poslovanja i ustrojstvo, tijela Agencije i njihov sastav, ovlasti i način odlučivanja, imovina, opći akti, tajnost podataka, obrazovanje, stručno usavršavanje i javno istupanje, javnost rada Agencije te druga pitanja značajna za obavljanje djelatnosti i poslovanje Agencije. Osnivač Akademije je Republika Hrvatska, a osnivačka prava i dužnosti u ime osnivača obavlja Vlada.

Vlada je odobrila sredstva na teret proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2010. godinu. Odobren je iznos od 1.200.000 kuna Srpskom narodnom vijeću za rad i razvoj institucija u Republici Hrvatskoj te iznos od 350.000 kuna Vijeću općina Vukovar za financiranje rada Vijeća.

Državnim tajnikom za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija imenovan je Andrej Plenković, s danom 1. travnja 2010. godine.

Branimir Horaček, s danom 31. ožujka 2010. godine, razriješen je dužnosti ravnatelja Uprave za energetiku, na osobni zahtjev.



Pisane vijesti | Priopćenja