Priopćenje sa 59. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada Republike Hrvatske izmijenila je Uredbu o opsegu i sadržaju odgovornosti te ovlastima tijela nadležnih za upravljanje Instrumentom pretpristupne pomoći. Naime, u proteklom razdoblju došlo je do institucionalnih promjena u tijelima uključenim u sustav provedbe Instrumentima pretpristupne pomoći IPA, te je bilo potrebno izmijeniti i Uredbu. Izmjenama Uredbe regulira se uloga Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske, Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Također, zbog istog razloga, Vlada je izmijenila i dopunila Odluku o imenovanju osoba nadležnih za upravljanje Instrumentom pretpristupne pomoći. Odluka se mijenja na način da se identificiraju osobe zadužene za upravljanje pojedinim komponentama sukladno institucionalnim zaduženjima u Uredbi o opsegu i sadržaju odgovornosti te ovlastima tijela nadležnih za upravljanje Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA) u Ministarstvu mora, prometa i razvitka, Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatskim željeznicama, Agenciji za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Odlučeno je da će Vlada podmiriti dio troškova potrebnih za legalizaciju romskog naselja Parag u Međimurskoj županiji. Naime, u sklopu programa PHARE 2005 u romskom naselju Parag izgrađena je komunalna infrastruktura, međutim, da bi se projekt financiran iz programa PHARE 2005 mogao završiti potrebno je izvršiti legalizaciju objekata u naselju, kako bi se isti mogli priključiti na gradsku infrastrukturu. Za podmirenje troškova legalizacije 240 bespravno izgrađenih kuća u romskom naselju Parag Vlada je odobrila iznos od 4.000.000 kuna.

Vlada je dala suglasnost za zaduženje Gradu Osijeku, kod Zagrebačke banke d.d. u Zagrebu, Gradu Đurđevcu, kod Zagrebačke banke d.d. u Zagrebu, Gradu Puli, kod Zagrebačke banke d.d. u Zagrebu i Gradu Bakru kod Raiffeisenbank Austria d.d. za financiranje kapitalnih projekata.

Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dana je suglasnost za prijam u državnu službu na određeno vrijeme do 30. rujna 2010. godine. Radi se o 77 državnih službenika srednje stručne spreme za potrebe obavljanja sezonskih poslova u lučkim kapetanijama i njihovim ispostavama.

Donesen je prijedlog Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u provedbi manifestacije „Tragovima pradjedova“ i upućen u daljnju proceduru Hrvatskom saboru. Ove se godine, uz redovnu manifestaciju 13. Maratona lađa na Neretvi, planira preveslati Jadransko more od rijeke Neretve do talijanke luke Termoli, u projektu pod nazivom „Tragovima pradjedova“. Predviđeno je sudjelovanje oko 40 lađara čiju bi plovidbu na putu od luke Ploče do like Termoli osiguravao brod Hrvatske ratne mornarice.

S obzirom da su načelnici Općine Lećevica i Općine Galovac podnijeli ostavke na dužnosti s danom 7. svibnja 2010. godine, odnosno 22. svibnja 2010. godine, Vlada je donijela Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za općinske načelnike u navedenim općinama.

Vlada je raspustila Općinsko viječe Općine Zemunik Donji, na prijedlog Ministarstva uprave koje je u postupku nadzora utvrdilo da je predstavničko tijelo ostalo bez minimalnog broja članova potrebnih za rad i donošenje odluka. Davorka Krnčević imenovana je povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća te donijela Odluku o raspisivanju izbora za Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji.

Srpskom narodnom vijeću za rad i razvoj institucija srpske zajednice u Hrvatskoj odobreno 1.200.000 kuna. Zajedničkom vijeću općina Vukovar, za financiranje rada Vijeća, odobrena su sredstva u iznosu od 350.000 kuna.

Vlada je prihvatila Nacrt memoranduma o suglasnosti o ulozi i organizaciji Obrazovno reformske inicijative za jugoistočnu Europu (ERI SEE).

Dosadašnji ravnatelj Uprave za obrt Darko Horvat razriješen je dužnosti te imenovan na novu dužnost ravnatelja Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.



Pisane vijesti | Priopćenja