Priopćenje sa 73. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluka o utvrđivanju kriterija i normi razmjene podataka (EU). Ovom Odlukom propisuju se kriteriji i norme razmjene podataka (skupova i servisa prostornih podataka) subjekata Nacionalne infrastrukture prostornih podataka – „Provedbena pravila za metapodatke“. Sastavni dio ove Odluke su „Provedbena pravila za metapodatke“.

Prihvaća se Program obuke ovlaštenih carinskih službenika za primjenu sredstava prisile. Programom obuke se osigurava obuka ovlaštenih carinskih službenika za uspješnu primjenu carinskih ovlasti u cilju sprečavanja i otkrivanja carinskih, trošarinskih i drugih prekršaja te kaznenih djela, sukladno odredbama Zakona o carinskoj službi i drugih propisa za provođenje kojih je nadležna Carinska uprava, provjera osposobljenosti ovlaštenih carinskih službenika od strane ispitnog Povjerenstva, provođenje vježbi za primjenu sredstava prisile (uporaba tjelesne snage) te provođenje vježbovnih i ocjenskih gađanja iz vatrenog oružja.

Daje su suglasnost Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnoj geodetskoj upravi za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2011. godini u ukupnom iznosu do 204.278,40 kn za obavljanje osnovnog održavanja i proširene tehničke podrške aplikacije registra prostornih jedinica Republike Hrvatske –RPJ.

Donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. U rujnu 2010. godine izvršit će se redovite rotacije pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji sudjeluju u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda i to; u mirovnoj misiji UN-a na Cipru (UNFICYP) upućivanjem jednog pripadnika Oružanih snaga RH u svojstvu vojnog promatrača na godinu dana te u mirovnoj misiji UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF) upućivanjem dvojice pripadnika OS RH u svojstvu stožernih časnika na godinu dana. Jednom pripadniku OS RH koji u svojstvu časnika za opskrbu sudjeluje u mirovnoj misiji UN na Golanskoj visoravni i kojem sudjelovanje u mirovnoj misiji UN-a na Golanskoj visoravni ističe u rujnu 2010., produljuje se sudjelovanje do ožujka 2011. godine.

Hrvatskom Crvenom križu, na teret državnog proračuna, odobren je iznos od milijun kuna za pomoć stradalom stanovništvu od poplava u Pakistanu.

Usvojen je Zaključak u vezi s prihvaćanjem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Danske o produženju Provedbenog ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Danske o pretpristupnoj pomoći Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2010. godine. Naime, Provedbenim ugovorom uspostavljen je institucionalni okvir za nastavak programa danske pretpristupne pomoći Republici Hrvatskoj s ciljem promicanja razvoja odgovorne, učinkovite i transparentne javne uprave, a budući da je spomenuti ugovor istekao 30. lipnja 2010. godine i uzimajući u obzir obostrani interes, predloženo je produljenje Provedbenog ugovora.

Na sjednici je dosadašnje dužnosti članice Vijeća za djecu, kao predstavnice Ureda za ljudska prava, razriješena Željka Burić, a novom članicom imenovana je Lana Velimirović Vukalović.

Nadalje, dužnosti je razriješena Tajana Kesić Šapić, dosadašnja predsjednica Upravnog odbora HAMAG-a, a novim predsjednikom imenovan je Đuro Popijač.

Na osobni zahtjev, članica Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Žaklina Jurišić razriješena je dužnosti, a novom članicom imenovana je Ružica Gelo.



Pisane vijesti | Priopćenja