Priopćenje sa 82. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlada Republike Hrvatske uputila je Hrvatskom saboru Amandman na Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom odvjetništvu. Naime, Konačnim prijedlogom ovog Zakona predviđeno je da će predsjednik ili član Vijeća biti razriješeni dužnosti prije isteka vremena na koje je izabran ako bude osuđen na kaznu zatvora. Budući da počinjenje kaznenog djela i pravomoćna osuda čini predsjednika ili člana nedostojnim, potrebno je propisati da neovisno o izrečenoj kazni mogu biti razriješeni.

Vlada je Saboru uputila Amandman na Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom sudbenom vijeću. Tim je prijedlogom predviđeno da će član Vijeća biti razriješen dužnosti prije isteka vremena na koje je izabran ako bude osuđen na kaznu zatvora. Budući da počinjenje kaznenog djela i pravomoćna osuda čini člana Vijeća nedostojnim, potrebno je propisati da može biti razriješen neovisno o izrečenoj kazni.

Donesena je Odluka o sudjelovanju Republike Hrvatske na međunarodnoj simulacijskoj vježbi „SEESIM 10“. Naime, u cilju unaprjeđenja suradnje, koordinacije i interoperabilnosti zemalja članica Foruma ministara jugoistočne Europe (SEDM), uvježbavanja postojećih nacionalnih procedura te jačanja regionalne suradnje u uvođenju pripravnosti, odgovoru i upravljanju u kriznim (izvanrednim) situacijama, održat će se međunarodna simulacijska vježba „SEESIM 10“, od 17. do 26. listopada 2010. godine, a domaćin vježbe je Republika Albanija u suradnji s američkim Združenim zapovjedništvom snaga (US JFCOM) i Kraljevinom Švedskom. U Republici Hrvatskoj vježba će se provesti u Simulacijskom središtu Oružanih snaga RH.

Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Odluke Vlade Republike Hrvatske o mjerama za rješavanje poremećaja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad manifestacijom „ISAP 2010 – Internacionalni sajam pršuta, koja će se održati u Tinjanu, 23. i 24. listopada ove godine.

Također, doneseno je Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2010. godinu, Udruzi za solidarnost među sugrađanima „Vita“, iz Ploča, za potporu Projektu „Građani u ružičastoj vrpci, za iznos od 6.000 kuna. Također, na teret Proračunske zalihe odobrena su sredstva Društvu Brijuni Rivijera u iznosu od 500.000 kuna.

Društvu HŽ Infrastruktura d.o.o. dana je suglasnost za sudužništvo u kreditnom zaduženju tvrtke kćeri Proizvodnja-Regeneracija d.o.o., kod Zagrebačke banke d.d. Zagreb. Naime, Vlada je na sjednici održanoj 2. 9. 2010. godine donijela Odluku o davanju suglasnosti gore spomenutom Društvu za davanje jamstva Partner banci d.d. Zagreb, za kreditno zaduženje tvrtke kćeri Proizvodnja-regeneracija d.o.o. Međutim, nakon donošenja Odluke Vlade RH primljena je ponuda Zagrebačke banke d.d. s povoljnijim uvjetima kreditiranja te je stoga donijeta nova odluka.

Vlada je upoznata s Protokolom o suradnji između Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske i Francuske agencije za zdravstvenu sigurnost proizvoda za zdravstvo, potpisanim u Zagrebu i Parizu 10. ožujka ove godine.

Radi isteka mandata, Tin Gazivoda razriješen je dužnosti ravnatelja Centra za ljudska prava, a Jagoda Novak imenovana je vršiteljicom dužnosti ravnatelja do okončanja postupka po natječaju.

Nadalje, Božidar Kalmeta razriješen je, radi isteka mandata, dužnosti predsjedavajućeg Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, a Tomislav Karamarko imenovan je novim predsjedavajućim po položaju, kao predstavnik ministarstva nadležnog za unutarnje poslove.

Naposljetku, Vladimir Lulić razriješen je dužnosti člana Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga, a Ana Raić Knežević imenovana je novom članicom Povjerenstva, kao predstavnica Hrvatskog novinarskog društva.



Pisane vijesti | Priopćenja