Priopćenje sa 86. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlade Republike Hrvatske dana je suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2011. godini, u ukupnom iznosu do 300.000.000 kn za akontacijsku isplatu dijela potpore po osnovi izravnih plaćanja u biljnoj proizvodnji. U cilju stabiliziranja stanja u sektoru poljoprivrede uslijed globalne gospodarske krize i ovogodišnjih elementarnih nepogoda, Vlada Republike Hrvatske je u tijeku ove godine poduzimala određene mjere s ciljem prevladavanja spomenutog stanja. Navedena isplata potpora izvršila bi se za provedene poljoprivredne aktivnosti u ratarskoj proizvodnji i usjeve koji su požeti i spremljeni u dijelu osnovnog plaćanja po poljoprivrednoj površini.

Prihvaća se Pismo namjere o suradnji u okviru Nordijske borbene skupine 2011. Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2006. – 2015. godine predviđen je aktivan doprinos Republike Hrvatske misijama Europske unije, koji uključuje i angažman u borbenim skupinama Europske unije (EUBG). Također, donesena je Odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske na međunarodnoj vojnoj vježbi borbene skupine EU-a „JOINT ACTION“, koja će se održati od 26. listopada do 21. studenoga 2010. godine u Kraljevini Švedskoj. Međunarodna vojna vježba se provodi radi postizanja interoperabilnosti, razvijanja sposobnosti u planiranju, koordinaciji i izvršenju zadaća koje proizlaze iz misije Nordijske borbene skupine EU-a sa svrhom dostizanja pune operativne sposobnosti i integriranosti Nordijske borbene skupine za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama pod okriljem EU-a.

Donesena je Odluka o produljenju privremene suspenzije viznog režima za državljane Republike Albanije. Vlada Republike Hrvatske utvrđuje da se od državljana Republike Albanije, nositelja valjanih običnih putovnica, privremeno neće zahtijevati vize za ulazak Republiku Hrvatsku i kratkotrajni boravak do 90 dana, odnosno za prelazak preko državnog područja Republike Hrvatske. Produljenje privremene suspenzije viznog režima primjenjuje se od 1. studenoga do 31. prosinca 2010. godine.

Vlada je donijela Zaključak o određivanju Hrvatskog zavoda za norme Informacijskom središnjicom i nacionalnim notifikacijskim tijelom za tehničke prepreke u trgovini pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Time se Zavod zadužuje na obavještavanje Tajništva WTO-a o tehničkim propisima koji su u postupku donošenja ili su doneseni, svim normama koje su u postupku donošenja ili su donesene, svim postupcima za ocjenu sukladnosti koji su u postupku donošenja ili su doneseni te bilo kojim promjenama vezanim uz propise i mjere kojima se implementiraju obveze iz Sporazuma o tehničkim preprekama u trgovini.

Hrvatskom gimnastičkom savezu dana je suglasnost za održavanje Svjetskog kupa u muškoj i ženskoj športskoj gimnastici-A program, koji će se održati u Osijeku, od 3. do 8. studenoga 2010. godine.

Izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Europske zajednice o sudjelovanju Republike Hrvatske u Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Naime, temeljem stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, vrši se usklađivanje naziva prema kojemu je u tekstu Nacrta sporazuma kao stranku potrebno navesti Europsku uniju umjesto Europske zajednice.

Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o načinu financiranja i izrade glavnog projekta, te vođenja upravnih postupaka za procjenu utjecaja na okoliš, ishođenje lokacijskih dozvola, suglasnosti i građevinskih dozvola za projekt „Obnova i modernizacija vodnog puta rijeke Save od Račinovaca do Siska“. Također, dopunjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje navedenog Sporazuma. Naime, s obzirom da je tijekom pregovora došlo do izmjene odredbe o stupanju na snagu predmetnog Sporazuma, bilo je nužno i dopuniti Odluku o pokretanju postupka za sklapanje tog istog Sporazuma.

Vlada je predložila Glavnoj skupštini Ina – Industrija nafte d.d. opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Ivana Šukera, Božidara Pankretića i Tomislava Ivića, te izbor novih članova Davora Šterna, Gordane Sekulić i Damira Vanđelića, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Skupštini Nacionalne veletržnice d.d. predložen je opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Lidije Mrkoci i Ivana Hodalića, te izbor novih članova Lidije Mrkoci, Ivana Hodalića i Nenada Matića, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Također, temeljem provedenog javnog natječaja, Skupštini Agroduhana d.d. predlaže se izbor novih članova Nadzornog odbora Đure Matovine, Josipa Joba i Stjepana Vencla, a opoziv dosadašnjih Dinka Đerija, Stjepana Mikolčića i Mirele Zagorac.

Skupštini Dalmacijavina d.d. predložen je opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Fabijana Peronje, Ivana Milata, Ivice Bašića, Tončija Božanića i Slaveka Repića, a temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju predlaže se izbor novih članova Tomislava Pavkovića, Marka Križanca, Josipa Matasa, Marijana Fiketa i Marijana Živkovića.

Skupštini društva Imota d.d. predložen je opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Gizele Biško i Branislava Škeve te izbor novih članova Tomislava Šušnjara i Tomislava Pavkovića, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Vlada je Skupštini društva IPK Osijek d.d. predložila opoziv dosadašnjih članova Luke Crnkovića, Drage Šubarića i Josipa Salapića, a temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju predložen je izbor novih članova Petra Lagatora, Drage Šubarića i Zvonimira Zdunića.

Skupštini Kaštelanskih staklenika d.d. predložen je opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Ivana Čagalja, Mladena Pavića, Anice Lucević i Danijela Škugora, a također temeljem provedenog javnog natječaja predlaže se izbor novih članova Ante Bičanića, Zdravka Šimovića, Marka Duvančića i Ante Dedića.

Predlaže se opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora društva Regionalna veletržnica Benkovac d.d. Zorana Krsnika, Gizele Biško, Željka Lončara i Mirka Erstića a Skupštini se predlaže i izbor novih članova, temeljem provedenog javnog natječaja, Frane Božine, Branka Žalca, Mihaela Akermana i Vlaste Habijanec Belošević.

Skupštini društva Veterinarska ambulanta d.d. Donji Lapac predlaže se opoziv Hrvoja Prpića i Nikole Stevića, dosadašnjih članova Nadzornog odbora, te se temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju predlaže izbor novih članova Davora Pašalića i Ede Bašića.

Vlada predlaže Skupštini društva Vinka d.d. Vinkovci opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Jakše Šestića, Luke Burilovića i Andrije Popovića, a temeljem provedenog javnog natječaja predlaže se izbor novih članova Luke Burilovića, Dražena Džojića i Antuna Štimca.

Predložen je opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora društva Zrakoplovno-tehnički centar d.d. Miljenka Pavlakovića, Jure Šarića, Željka Fiolića, Petra Baraća, Vlade Bagarića i Ane Michieli, a Skupštini se, temeljem provedenog javnog natječaja, predlaže izbor novih članova Jure Šarića, Petra Baraća, Željka Fiolića, Ante Šimunovića, Ivice Vidovića te Damira Šebetića.

Skupštini Pleter usluga d.o.o. predlaže se opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Željka Goršića, Slavka Barića, Miljenka Pavlakovića i Roberta Pende, te izbor novih članova, temeljem provedenog postupka javnog natječaja, Roberta Pende, Domagoja Vrička, Tomislava Tomića i Ivana Raosa.

Predlaže se opoziv Ivana Bubića, Ivana Brkovića te Vilka Klasana, dosadašnjih članova Nadzornog odbora društva Pomorski centar za elektroniku d.o.o., a temeljem provedenog javnog natječaja Skupštini se predlaže imenovanje novih članova Ivana Brkovića, Alena Ćurina i Nikoline Sladoljev.

Temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, Vlada je Skupštini društva Agencija Alan d.o.o. predložila izbor članova Nadzornog odbora Milana Kneževića, Nevenke Zrinski Lovrić, Ivana Matića, Zoje Crnečki i Bernarda Topića.



Pisane vijesti | Priopćenja