Priopćenje sa 90. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost Gradu Murskom Središću za zaduženje kod Međimurske banke d.d., Čakovec, u iznosu od 1.500.000,00 kuna. Sredstva će se koristiti za financiranje izgradnje vodovodne mreže u Hlapičini i dodatnih ulaganja u ceste u Murskom Središću.

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu financija, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Državnoj geodetskoj upravi i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2010. do 2015. godine, za najam 1 241 vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti. Ured za središnju javnu nabavu proveo je dva otvorena postupka javne nabave za najam ukupno 1 241 vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti za potrebe središnjih tijela državne uprave. Kako će se pojedinačni ugovori potpisivati na razdoblje od tri do pet godina, potrebna sredstva planiraju se kroz više proračunskih godina. Ne radi se o novom trošku i kupnji koja će povećati broj vozila kod navedenih tijela državne uprave, već je isključivo riječ o najmu radi obnove postojećih voznih parkova koji će omogućiti daljnje redovno obavljanje poslova iz njihove nadležnosti.

Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, dana je suglasnosti za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2011. godini, za nabavu poštanskih usluga.

Donesena je i Odluka o davanju državnog jamstva u korist grupe banaka: Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo SpA, Rim, Italija, zatim BAWAG P.S.K. Bank für Arbeit und Wirtschaft und Österreichische Postparkasse AG, Beč, Austrija te Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb i Zagrebačka banka d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva Hrvatske autoceste d.o.o., radi financiranja plana poslovanja za 2010. godinu. Također je dana suglasnost društvu Hrvatske autoceste d.o.o. za kreditno zaduženje na financijskom tržištu kod navedene grupe banaka.

Javnoj ustanovi „Nacionalni park Mljet“ Vlada je dala suglasnost za sklapanje ugovora s trgovačkim društvom Takala d.o.o. Praputnjak, o izgradnji i isporuci broda dvotrupca za prijevoz posjetitelja „Nacionalnog parka Mljet“, u vrijednosti od 3.244.740,00 kuna s PDV-om. Naime, člankom 15. stavkom 6. Statuta Javne ustanove, propisano je da Upravno vijeće Javne ustanove o sklapanju pravnih poslova čija pojedinačna vrijednost prelazi iznos od 1.000.000,00 kuna odlučuje uz suglasnost osnivača. S obzirom da je Vlada Republike Hrvatske osnivač „Nacionalnog parka Mljet“, bila je potrebna njezina suglasnost.

Također, Vlada je, kao osnivač Javne ustanove „Park prirode Kopački rit“, dala suglasnost navedenoj Ustanovi za sklapanje Ugovora s društvom Vodogradnja Osijek d.d., Osijek, o kupnji izletničkog eko-broda IB 15, u vrijednosti od 1.393.661,84 kuna s PDV-om.

Vlada je donijela Odluku o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda na Golanskoj visoravni (UNDOF). Navedenom odlukom upućuje se na rok do 6 mjeseci ukupno 91 pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, i to jedan pripadnik na mjesto zamjenika zapovjednika austrijske bojne, tri pripadnika u Zapovjedništvo Misije, osam pripadnika pričuvnih snaga u Zapovjedništvu Misije, tri pripadnika u sastav voda vojne policije i 76 pripadnika pješačke satnije u sastav austrijske bojne. Također, jednom pripadniku Oružanih snaga zdravstvene struke produljuje se sudjelovanje u misiji do lipnja 2011. godine.

Isto tako, donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji Europske unije „EU NAVFOR Somalija-ATALANTA“, kojom se jedan pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske do 31. prosinca 2010. godine upućuje u mirovnu operaciju te će se ukrcati na ratni brod Kraljevine Španjolske.

Vlada Republike Hrvatske je upoznata s Projektom Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) „Održivi razvoj sektora akvakulture u fazi nakon izlova s naglaskom na kvalitetu, sljedivost i sigurnost“ TCP/RER/3301 (D), potpisanim 16. ožujka 2010. godine u Budimpešti i 15. srpnja 2010. godine u Zagrebu.

Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Slovačke Republike o policijskoj suradnji. Ujedno je dopunjena Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Slovačke Republike o policijskoj suradnji. Njome se odobrava ugovaranje privremene primjene Sporazuma od datuma njegova potpisivanja.

Skupštini Hrvatske šume d.o.o. predlaže se opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora, Hermana Sušnika, Gordane Colnar, Josipa Friščića, Silvie Cikoš, Ivice Čeme, Ivice Francetića, Joze Franjića i Ivana Uđbinca te izbor novih članova Nadzornog odbora temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, Silvie Cikoš, Ivice Čeme, Ivice Francetića, Joze Franjića, Domagoja Hruške, Petra Jurjevića, Silvije Zec i Dalibora Georgievskog.



Pisane vijesti | Priopćenja