Priopćenje sa 96. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice, Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost na Odluku o namjeni trećine neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2010. godinu. Dobit je predviđena za razvojne, socijalne i humanitarne mjere u svrhu poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji. Odlukom se 90 posto sredstava namjenjuje Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a 10 posto sredstava Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Isto tako, dana je suglasnost Općini Kloštar Podravski za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb, u iznosu od 1.000.000 kuna. Sredstva će se koristiti za financiranje kapitalnog projekta-otkup nekretnine, poslovne zgrade na k.č. 2358/38 u k.o. Kloštar Podravski, sukladno Odluci Općinskog vijeća o kreditnom zaduženju od 23. studenoga 2010. godine.

Na sjednici je izmijenjena Odluka o davanju suglasnosti društvu Hrvatske autoceste d.o.o. za kreditno zaduženje na domaćem tržištu kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb. Također, izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva za navedeno kreditno zaduženje radi financiranja izgradnje autocesta iz Plana građenja i održavanja autocesta za 2008. godinu. Naime, Ugovor o kreditu u iznosu od 70.000.000 eura, potpisan 12. prosinca 2008. godine između Hrvatskih autocesta d.o.o. i Zagrebačke banke d.d. sadrži mogućnost odgode otplate glavnice kredita. Budući da je kreditor suglasan s navedenom odgodom, Hrvatske autoceste žele iskoristiti tu mogućnost i odgoditi dospijeće glavnice za dodatnih godinu dana. Za navedenu odgodu plaća se jednokratna naknada u iznosu od 0,15 posto na iznos kredita, tj. 105.000 eura, a svi ostali uvjeti ostaju nepromjenjivi.

Nadalje, Vlada je izmijenila Odluku o davanju suglasnosti društvu Hrvatske autoceste d.o.o. za kreditno zaduženje na domaćem tržištu kod kluba banaka: Erste&Steiermarkische bank d.d., Rijeka, Erste Group AG, Wienna, Austria, Hypo Alpe-Adria Bank d.d., Zagreb, Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb i Hrvatska poštanska banka d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva Hrvatske autoceste d.o.o. Izmijenjena je i Odluka o davanju državnog jamstva u korist navedenog kluba banaka, radi financiranja izgradnje autocesta iz Plana građenja i održavanja autocesta za 2008. godinu. Kako Ugovor o kreditu, u iznosu od 90.000.000 eura, potpisan 19. prosinca 2008. godine između Hrvatskih autocesta d.o.o. i gore navedenog Kluba banaka, sadrži mogućnost odgode otplate glavnice kredita. Budući da su kreditori suglasni s navedenom odgodom, Hrvatske autoceste žele iskoristiti tu mogućnost i odgoditi dospijeće glavnice za dodatnih godinu dana.Za navedenu odgodu plaća se jednokratna naknada u iznosu od 0,60 posto tj. 540.000 eura, a svi ostali uvjeti ostaju nepromjenjivi.

Daje se suglasnost društvu HŽ Vuča vlakova d.o.o. za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermaerkische bank d.d., u iznosu od 100.000.000,00 kuna, u protuvrijednosti eura, uz uvećanje za kamate i troškove, za financiranje tekuće likvidnosti. Ujedno je donesena Odluka o davanju državnog jamstva u korist Erste&Steiermaerkische bank d.d., za kreditno zaduženje društva HŽ Vuča vlakova d.o.o., u iznosu od 100.000.000,00 kuna, u protuvrijednosti eura, uz uvećanje za kamate i troškove, za financiranje tekuće likvidnosti.

Ravnatelju Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja daje se suglasnost za sklapanje Ugovora s trgovačkim društvom Sedam IT d.o.o. iz Zagreba, o isporuci opreme za unaprjeđenje mreže i podatkovne infrastrukture za Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, za potrebe državne mature, ukupne vrijednosti 3.607.724,07 kuna (s PDV-om).

Vlada Republike Hrvatske je donijela Rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Vukovara. Hrvatska Vlada imenovat će posebnim rješenjem povjerenika Vlade RH u Gradu Vukovaru. Povjerenik Vlade RH preuzima sve ovlasti Gradskog vijeća. Sredstva za rad povjerenika Vlade RH osiguravaju se u Proračunu Grada Vukovara. Ujedno je doneseno Rješenje o imenovanju povjerenice Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Vukovara. Imenuje se Ivana Azenić Dubravčić povjerenicom Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Vukovara. Povjerenica Vlade RH počet će obnašati dužnost danom objave ovog Rješenja. Povjerenica za svoj rad odgovara Vladi Republike Hrvatske.

Prihvaća se Ugovor o financiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni i Republike Hrvatske koju zastupa Ministarstvo financija (Primatelj) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (Agencija za provedbu Projekta) za financijski doprinos u visini 1.000.000,00 eura vezano na ugovore o zajmu za projekte vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda u Republici Hrvatskoj, faza II. Za provedbu Ugovora o financiranju i projektu nadležna je Hrvatska banka za obnovu i razvitak te se zadužuje Ministarstvo financija i Hrvatska narodna banka za obnovu i razvitak da slijedom toga potpišu ugovor o nalogu.

Prihvaćen je Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije, Ministarstva sigurnosti-Granične policije Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutarnjih poslova-Ravnateljstva policije Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Makedonije, Ministarstva unutarnjih poslova i javne uprave Crne Gore, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije i Regionalnog centra MARRI o održivosti uspostavljene mreže suradnje između jedinica granične policije na međunarodnim zračnim graničnim prijelazima u državama članicama MARRI-a.

Vlada je razriješila Danijelu Gaube dužnosti članice Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, a novom članicom imenovala Lanu Velimirović Vukalović.

Glavnoj skupštini Narodnih novina predložen je opoziv članova Nadzornog odbora Davorina Mlakara, Marija Drašića, Gorana Grgića i Krešimira Gulića te je predloženo imenovanje novih članova Đurđe Hunjet, Ivana Jelenčića, Ljiljane Očko Marković i Siniše Širca, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju.



Pisane vijesti | Priopćenja