Priopćenje sa sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlade Republike Hrvatske, izmijenjena je i dopunjena Uredba o objavama i evidenciji javne nabave (EU). Svrha je izmjena vrijednosnih pragova iznad kojih je, danom pristupa Republike Hrvatske u Europsku uniju, obvezna objava postupaka javne nabave u službenom listu Europske unije. Također se i tehnički uređuju pojedine odredbe važeće Uredbe koje se odnose na način određivanja procijenjene vrijednosti nabave, čime se postiže dodatno usklađivanje s tekstom relevantnih Direktiva iz područja javne nabave, a nakon tehničkih konzultacija s predstavnicima Europske komisije, tijekom 2009. godine.

Donesena je Odluka o posebnoj interventnoj mjeri u mliječnom sektoru u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2010. godine. Radi sređivanja nepovoljnog stanja u proizvodnji mlijeka, uvodi se mjera sufinanciranja otkupa sirovog mlijeka. Sredstva potrebna za sufinanciranje otkupa sirovog mlijeka osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2010. godinu unutar proračunskog razdjela Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, na poziciji Poticanje poljoprivredne proizvodnje i intervencije na tržištu u iznosu do 85.000.000,00 kn. Sredstva će se isplatit proizvođačima mlijeka za mlijeko isporučeno mljekarama za preradu u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2010. godine.

Nadalje, donesena je Odluka o prodaji potraživanja Ministarstva financija – Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema društvu DI „VINODOL“ d.d. u stečaju Novi Vinodolski, Gradu Novom Vinodolskom. Prodaju se potraživanja Ministarstva financija prema društvu DI „Vinodol“ d.d., u stečaju Novi Vinodolski u iznosu od 1.200.657,26 kuna, Gradu Novom Vinodolskom za 1 kunu. Potraživanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema društvu DI „Vinodol“ d.d., u stečaju, Novi Vinodolski, prodaju se u iznosu od 2.864.881,31 kune Gradu Novom Vinodolskom za 1 kunu te se prodaju potraživanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema društvu DI „Vinodol“ d.d., u stečaju, Novi Vinodolski, u iznosu od 4.427.263,32 kune, Gradu Novom Vinodolskom za 1 kunu.

Dana je suglasnost Koprivničko-križevačkoj županiji za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb u iznosu od 15.000.000,00 kuna, s rokom otplate kredita 9 godina, uključujući poček od dvije godine. Sredstva će se koristiti za financiranje izgradnje školskih objekata i dodatna ulaganja na zdravstvenim građevinskim objektima u 2010. godini, sukladno Odluci o zaduženju Koprivničko-križevačke županije. Također je dana suglasnost Gradu Pregradi za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Zagreb, u iznosu od 2.500.000,00 kuna, na rok otplate od 7 godina, uključujući jednu godinu počeka. Sredstva će se koristiti za kapitalna ulaganja u izgradnji učeničkog doma u Pregradi, a sukladno Odluci Gradskog vijeća o dugoročnom zaduživanju Grada Pregrade.

Vlada Republike Hrvatske je uputila Hrvatskom saboru prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF). Predlaže se povećanje trenutne odobrene veličine mogućnosti sudjelovanja naših pripadnika Oružanih snaga u mirovnoj operaciji ISAF i to kroz povećanje sa sadašnjih do 300 pripadnika za 20 pripadnika, odnosno mogućnost sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu u 2010. i 2011. godini sa do 320 pripadnika, uz mogućnost rotacije. Predloženo povećanje je izravan doprinos daljnjoj implementaciji našeg udjela u izgradnji i stabilnosti Afganistana.

Donesena je i Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF). U svibnju i lipnju 2010. godine izvršit će se redovita rotacija pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu gdje će se uputiti na rok do devet mjeseci 15 pripadnika Oružanih snaga RH u sastav operativnog mentorskog tima za vezu.

Na sjednici je i usvojen Zaključak u vezi s izradom popisa prekršajnih i kaznenih odredbi zakona. Zaključkom se zadužuju sva ministarstva da u roku od 30 dana od dana donošenja ovog zaključka sačine popis prekršajnih i kaznenih odredbi sadržanih u zakonima iz svog djelokruga rada te da isti dostave Ministarstvu pravosuđa. Također, Ministarstvo se zadužuje osnovati međuresornu radnu skupinu koja će sačiniti analizu kaznenih i prekršajnih odredaba radi utvrđenja postojanja preklapanja zakonskih opisa kaznenih djela i prekršaja sukladno odluci Europskog suda za ljudska prava u predmetu Maresti protiv Republike Hrvatske te temeljem iste predložiti potrebne izmjene kaznenog i prekršajnog zakonodavstva Republike Hrvatske.

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad 65. obljetnicom pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu koja će se održati u 9. svibnja 2010. godine u Zagrebu.

Također, Vlada se očitovala u svezi Zahtjeva za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona o igralištima za golf s Ustavom Republike Hrvatske, koji su podnijeli zastupnici u Hrvatskom saboru, te prijedlozima za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona o igralištima za golf s Ustavom Republike Hrvatske, koje su podnijeli Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava iz Zagreba, te GONG, Transparency International i Zelena akcija. Naime, Vlada RH uputila je u zakonsku proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igralištima za golf s Konačnim prijedlogom zakona radi donošenja po hitnom postupku. Ovim zakonskim prijedlogom značajno će se izmijeniti i dopuniti rješenja, pa i eventualni nedostaci, u sada važećem Zakonu o igralištima za golf, koji je predmet postupka ocjene suglasnosti s Ustavom RH. S obzirom na navedeno Vlada smatra da nema potrebe dodatno se očitovati na pojedine navode zahtjeva i prijedloga za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH.

Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske o borbi protiv kriminala i o sigurnosnim pitanjima te je dopunjena Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske o borbi protiv kriminala i o sigurnosnim pitanjima. Dopunom se odobrava pokretanje privremene primjene Sporazuma od dana njegova potpisivanja.

Na osobni zahtjev, dužnosti državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva razriješena je Tajana Kesić Šapić.

Temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, na dužnost ravnateljice Uprave za ruralni razvoj –Upravna direkcija SAPARD/IPARD programa imenovana je Žaklina Jurišić.

Dražen Ivanušec, privremeni predstojnik Ureda za središnju nabavu Vlade Republike Hrvatske, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju imenovan je predstojnikom navedenog Ureda. Također, radi odlaska na taj položaj, Dražen Ivanušec razriješen je dužnosti ravnatelja Uprave za sustav javne nabave u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.



Pisane vijesti | Priopćenja