Priopćenje sa zatvorenog dijela 204. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 204. sjednice, Vlada Republike Hrvatske donijela je odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu u istražnim prostorima ugljikovodika. Odlukama je dodijeljeno 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Tim odlukama je prethodilo prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu koje je zaključeno 3. studenog 2014. godine te je pristigle ponude ocijenilo Stručno povjerenstvo predvođeno ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Ponude su pristigle od ukupno 6 kompanija za 15 istražnih prostora.

Stručno povjerenstvo je pozitivno ocijenilo ponude za 10 istražnih prostora te je u konačnici dodijeljeno 10 dozvola. Sukladno donesenim Odlukama pravo na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na prvom javnom nadmetanju za istraživanje Jadrana dobili su Marathon Oil, OMV, ENI, MEDOILGAS i INA. Konzorcij ponuditelja Marathon Oil i OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na 7 istražnih prostora. Dodijeljeni istražni prostori su Sjeverni Jadran 8, Srednji Jadran 10, Srednji Jadran 11, Srednji Jadran 22, Srednji Jadran 23, Južni Jadran 27 i Južni Jadran 28.

Konzorcij ponuditelja ENI i MEDOILGAS dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na 1 istražnom prostoru, Srednji Jadran 9. INA – Industrija nafte d.d. dobila je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na 2 istražna prostora, Južni Jadran 25 i Južni Jadran 26
 
Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. 
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, Đurđa Hunjet imenovana je pomoćnicom ministra obrane, koja će upravljati radom Uprave za proračun, financije i informacijske sustave.
 
Razriješeni su dosadašnji članovi Zajedničkog međuvladinog mješovitog povjerenstva za provedbu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju vojnih groblja Aleksander Russo, Stjepan Adanić i Ivan Grujić. Novim članovima imenovani su Marin Žužul i Ivan Crnčec, a Ivan Grujić ponovo je imenovan.
 Pisane vijesti | Priopćenja