Priopćenje sa zatvorenoga dijela 132. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 132. sjednice Vlada je utvrdila stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za vanjske poslove (FAC), 18. srpnja 2022. i Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 18. srpnja 2022. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Utvrđeni su odgovori Republike Hrvatske na obrazložena mišljenja Europske komisije: broj 2020/0529, u vezi s  energetskom učinkovitosti, broj 2021/0248, u vezi s uporabom energije iz obnovljivih izvora, broj 2020/2298, u vezi s kvalitetom zraka te broj 2020/2267, u vezi s istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom. Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Vlada je donijela Odluku o obnavljanju strateških robnih zaliha šećera. Točka je označena stupnjem tajnosti "vrlo tajno" te je nismo u mogućnosti objaviti.
 
Članovi Vlade usmeno su izvješteni o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te o provedbi Nacionalnog programa reformi, kao i o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2022.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješen je dosadašnji predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan s danom 19. srpnja 2022. zbog isteka mandata, te je imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika Uprave te Agencije s danom 20. srpnja 2022. do provedbe javnog natječaja za predsjednika Uprave Agencije, a na razdoblje od najduže šest mjeseci.
 
Ante Matijević razriješen je na osobni zahtjev dužnosti glavnog državnog rizničara i Nacionalnog dužnosnika za ovjeravanje s danom 15. srpnja 2022. Glavnom državnom rizničarkom i Nacionalnom dužnosnicom za ovjeravanje imenovana je Danijela Stepić s danom 15. srpnja 2022.
 

Pisane vijesti | Priopćenja