Pronađena masovna grobnica kod Vukovara

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/24_lipnja/HN20240624593725.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na današnjoj je konferenciji za medije potvrdio kako je na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskapanja u potrazi na nestalima iz Domovinskog rata traju od travnja 2022., pronađena masovna grobnica s najmanje deset tijela.

"Ne bih se upuštao u kalkuliranje o kojim se žrtvama radi. Činjenica jeste da se po prvim preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata", izvijestio je Medved, dodavši kako će Državno odvjetništvo i Ministarstvo unutarnjih poslova odraditi posao oko utvrđivanja počinitelja i odgovornosti, kao i podizanja optužnica.
 
Prema preliminarnim istraživanjima i saznanjima, kazao je, riječ je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci, s primarne lokacije, na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovici 1992. godine, u vrijeme privremene okupacije Vukovara.
 
Hrvatska se neće umoriti u traganju za nestalima

Podsjetio je da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, što je, kako je rekao, rezultat sustavnog institucionalnog pristupa.
 
Obiteljima nestalih je poručio da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela.
 
Na konferenciji za novinare sudjelovao je i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić koji je poručio kako odgovornost za počinjene zločine snose počinitelji, ali i oni koji su sve ove godine znali za njih, a šutjeli su.
 
Podsjetio je da je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prije dvije godine dao nalog za ekshumaciju, te da se dvije godine mukotrpno radilo, da bi se tek u posljednjih mjesec dana došlo do prvih rezultata.
 
Traga se za 1797 osoba iz Domovinskog rata

Turudić je objasnio kako će posmrtni ostaci biti dopremljeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu, gdje će se provesti potrebne analize i pokušati utvrditi identitet žrtava, a zatim krenuti prema počinitelja.
 
Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja trenutno se u Hrvatskoj traga za 1797 osoba iz Domovinskog rata, a u posljednjih osam godina ekshumirani su posmrtni ostaci 170, a identificirane 263 osobe.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti | Branitelji | Tomo Medved