Prvi porast građevinskih radova nakon 2 godine

Slika /Vijesti/2015/lipanj/9 lipnja/shutterstock_114098614.jpg

Građevinski radovi u Hrvatskoj u ožujku su, prema kalendarski prilagođenim podacima, bili 1,2 posto veći u odnosu na ožujak prošle godine, što je njihov prvi rast na godišnjoj razini u zadnje dvije godine, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o prvom porastu građevinskih radova na godišnjoj razini nakon veljače 2013. godine, kada je rast iznosio 3,4 posto. U odnosu na veljaču, građevinski radovi u ožujku bili su veći za 2,1 posto.

Statistički podaci pokazuju da je u ožujku u odnosu na isti mjesec 2014. godine, rast građevinskih radova na zgradama iznosio 3,2 posto, a na ostalim građevinama ti su radovi pali za 3,3 posto.

Rast građevinskih radova na godišnjoj razini pokazuju i izvorni indeksi, prema kojima je u ožujku njihov fizički obujam povećan za 2,5 posto.

U ožujku je po podacima DZS-a, na novogradnjama odrađeno 52,7 posto radnih sati dok se na ostale radove odnosi 47,3 posto radnih sati. Istovremeno je na zgradama realizirano 46,1 posto, a na ostalim građevinama 53,9 posto radnih sati.

Pokazatelji za prvo ovogodišnje tromjesečje govore da je fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema kalendarski prilagođenim indeksima, pao za 1,2 posto. No, to je znatno manji međugodišnji pad od 4,7 posto zabilježenih u zadnjem tromjesečju 2014. godine te od 7,2 i 8 posto u prethodna dva tromjesečja.

Tekst: Hina

Pisane vijesti | Statistike | Ekonomija