Puštena u rad najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/12 svibnja/Obrovac/VRH_0075.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u puštanju u pogon Sunčane elektrane Obrovac, najveće sunčane elektrane u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj koja će proizvoditi električnu energiju za tri i pol tisuće kućanstava. U svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo što je solarna elektrana, zahvaljujući aranžmanu između Grada Obrovca i HEP-a, izgrađena upravo na području bivše tvornice glinice.
 

"To je itekako važna poruka prilagodbe novom vremenu i prilagodba onome što je najvažnije, energetskoj strategiji Republike Hrvatske prema što većem korištenju obnovljivih izvora energije", poručio je Plenković.
 
Istaknuo je ulogu Hrvatske elektroprivrede, kao glavne državne elektroenergetske kompanije tijekom protekle velike krize, kazavši da je HEP omogućio Vladi da donosi odluke koje u ograničile cijene struje za građane i gospodarstvo.
 
"Tu se pokazalo koliko je važna ovakvu stratešku kompaniju imati u 100-postotnom državnom vlasništvu, naročito u ovoj krizi", istaknuo je, zahvalivši HEP-u koji je na "svojim plećima uzeo ogroman teret naših aktivnosti u proteklo vrijeme".
 
Dokapitalizacija HEP-a omogućit će daljnja ulaganja
 

Osvrnuo se na odluku o dokapitalizaciji Hrvatske elektroprivrede koja će, kazao je, "ne samo omogućiti da se nadoknade objektivni troškovi koje je HEP uzeo na sebe, nego će omogućiti i daljnja ulaganja".
 
Plenković je podsjetio da dokapitalizacija HEP-a neće ići samo iz Državnog proračuna, već će se koristiti dva ogromna zamašnjaka koja imamo u ovom desetljeću: modernizacijski plan i cijeli Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji omogućuje iznalaženje izvora financiranja za daljnja ulaganja u obnovljive izvore energije.
 
Osvrnuo se na jučerašnje predstavljanje provedbe Nacionalne razvoje strategije, kazavši da se "iz onoga što je kazao ministar Erlić vidi se da su nam prolazna vremena jako dobra i da ćemo kroz dvije-tri godine napraviti reviziju naših ciljeva.
 
Premijer je napomenuo da su na europskoj razini dogovoreni zajednički ciljevi  s ciljem smanjenja  cijene struje i plina.
 
Vlada će i dalje pomagati projekte restrukturiranja i ulaganja u obnovljive izbore energije
 

"I zato je bitno da i naš sustav bude kompatibilan, učinkovit s našim partnerima", kazao je Plenković, spomenuvši "energetski miks" koji Hrvatska ima – od hidroenergije po čemu smo u vrhu među članicama EU, električnu energiju bez dodatnih emisija stakleničkih plinova, koju dobivamo iz pola našeg vlasništva u Nuklearnoj elektrani Krško do zelene energije.
 
Dodao je da je cilj na razini cijele EU učiniti dodatne napore u boljem povezivanju sustava, zbog čega je bitno ulaganje u dalekovode, stanice, solarne ili vjetroelektrane.
Čestitao je svima koji su sudjelovali u ovim projektima, obećavši da će Vlada, kao i dosad, pomagati projekte restrukturiranja i ulaganja u obnovljive izvore energije.
 
Nakon Obrovca, predsjednik Vlade je, u pratnji potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anje Šimpraga, ministra pravosuđa i uprave  Ivana Malenice te  Šime Erlića, ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, obišao i Poslovnu zonu u Stankovcima gdje je u pogonu još jedna HEP-ova sunčana elektrana u koju je uloženo 3,5 milijuna eura te Transformatorsku stanicu Zadar istok u Bibinju.

Pisane vijesti