Reakcija na navode HNS-ova Odbora za ratne veterane

Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti u potpunosti odbacuje prozivanja i optužbe Odbora za ratne veteranunutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske narodne strane na račun hrvatske Vlade i Ministarstva u pogledu odnosa prema hrvatskim braniteljima iz Domovinskog ratsamog stjecanja statusa branitelja te njihovog navodnog prekobrojnog stvaranja.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u potpunosti odbacuje prozivanja i optužbe Odbora za ratne veterane, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske narodne strane na račun hrvatske Vlade i Ministarstva u pogledu odnosa prema hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, samog stjecanja statusa branitelja te njihovog navodnog prekobrojnog stvaranja.
Sve iznesene navode ocjenjujemo kao najobičnije politiziranje s potpunom spoznajom kako je riječ o očitom predizbornom eksponiranju HNS-a. Ministarstvo, međutim, sa žaljenjem mora ustanoviti kako HNS ne poznaje niti osnove nadležnosti u pogledu određivanja statusa hrvatskih branitelja. Naime, kako su za određivanje statusa hrvatskih branitelja resorno nadležni Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova, sva prozivanja i zahtjevi za revizijom braniteljskih statusa upućeni Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti upućeni su na potpuno krivu adresu. U tom smislu neka HNS, koji spominje zlouporabe u pogledu stjecanja braniteljskih statusa, a do sada ništa nije poduzeo po tom pitanju, prijavi ih za to nadležnim tijelima.
Nepoznavanje ili nezainteresiranost HNS-a za istinite činjenice razvidno je i u potpuno dezinformirajućem navodu kako se „odlukom Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kriterijima bodovanja jednako vrednuje dan administrativnog osoblja, kao i boravak na ratištu“. Upravo suprotno - razdiobom na borbeni i neborbeni sektor, koju provode Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova, određeno je da pripadnicima borbenog sektora, odnosno zapovjedništava i postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i izvođenju borbenih djelovanja po danu sudjelovanja pripada daleko veći broj bodova od pripadnika neborbenog sektora, odnosno ustanova i službi koje nisu izravno sudjelovale u pripremi i izvođenju borbenih djelovanja, ali su bile u funkciji borbenog sektora i obrane suvereniteta RH.
Današnje priopćenje Odbora za ratne veterane, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost HNS-a nimalo ne začuđuje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti jer je samo po sebi nastavak politike uzbunjivanja hrvatske javnosti i braniteljske populacije koju su i sami, participirajući u prošloj Vladi, zakinuli u nizu prava. Stoga smo u potpunosti sigurni kako će i ovaj pokušaj jeftinog politikantstva u javnosti biti s lakoćom prepoznat, a Ministarstvo će nastaviti s dosljednom provedbom Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i vraćanjem dugova zbog nedosljedne provedbe odredbi iz prošlog Zakona (kupnjom automobila za 100%-tne HRVI I. skupine, sanacijom stanova i izgradnjom novih, isplatom dugova prema presudama sudova zbog neprovođenja odredbi iz starog Zakona itd. itd.).




Pisane vijesti