Sanader doputovao u službeni posjet Estoniji

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u službeni posjet Estoniji, baltičkoj zemlji s kojom Hrvatska ima vrlo dobre, ali nedovoljno razvijene bilateralne odnose.

TALLINN, 7. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u službeni posjet Estoniji, baltičkoj zemlji s kojom Hrvatska ima vrlo dobre, ali nedovoljno razvijene bilateralne odnose.

Sanader će se sastati u utorak sa svojim domaćinom, estonskim premijerom Andrusom Ansipom, predsjednikom države Arnoldom Rueuetelom i predsjednicom parlamenta Enom Ergom.

Glavne teme razgovora, kako se očekuje, bit će unapređenje bilateralne suradnje, posebice gospodarske, i estonska iskustva u približvanju Europskoj uniji i NATO-u.

Gospodarska suradnja između Hrvatske i Estonije je znatno ispod mogućnosti i ima simboličan karakter. Početkom 90-ih godina RH je uglavnom izvozila u tu zemlju, a poslednjih nekoliko godina je veća vrijednost uvoza iz Estonije. U prvih osam mjeseci ove godine ukupna robna razmjena je iznosila 4,84 milijuna američkih dolara, od čega je izvoz u Estoniju bio u iznosu 1,04 milijuna dolara, a uvoz u RH 3,80 milijuna dolara.

Hrvatskoj bi mogla biti dragocjena estonska iskustva zbog njezinog brzog ekonomskog razvoja i liberalnog poreznog sustava. Tajna estonskog gospodarskog čuda je u njezinoj visoko kvalificiranoj i relativno jeftinoj radnoj snazi, jednom od najliberalnijih trgovačkih režima na svijetu i apsolutnoj potpori stranim ulagačima koji u Estoniji imaju široke mogućnosti ulaganja.



Pisane vijesti