Sanader i Janša započeli sastanak u Mokricama

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader i njegov slovenski kolega Janez Janša započeli su u petak u Mokricama sastanak na kojemu će, prema najavama, razmotriti sve aspekte bilateralnih odnosa dviju država.

MOKRICE, 21. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader i njegov slovenski kolega Janez Janša započeli su u petak u Mokricama sastanak na kojemu će, prema najavama, razmotriti sve aspekte bilateralnih odnosa dviju država.

Susret, kojim bi trebao početi novi krug bilateralnih razgovora na svim razinama, najavljen je u studenome prošle godine na marginama sastanaka Srednjoeuropske inicijative u Portorožu, za prvog neformalnog susreta Sanadera s Janšom, tada još mandatarom za sastav nove slovenske vlade nakon njegove izborne pobjede u listopadu.

Razgovori u dvorcu Mokrice bit će, priopćila je u četvrtak hrvatska Vlada, za dvojicu premijera prigoda da razmotre načine dosadašnjih rješavanja otvorenih pitanja i razmjene mišljenja o metodologiji njihova rješavanja u budućnosti.

Otvorena pitanja koja od 1991. godine opterećuju odnose dviju susjednih država konačno su utvrđivanje granica, posebice na moru, dug Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama i suvlasništvo nad NE Krško, a od 2003. i hrvatski ekološko-ribolovni pojas na Jadranu.

Važna tema razgovora dvojice premijera bit će i sudjelovanje dviju zemalja u procesu europskog udruživanja.

Janša je kao premijer punopravne članice Europske unije otvoreno podržao što brži početak pregovora Hrvatske o punopravnom članstvu u EU-u, a Slovenci su podržali Hrvatsku i na ključnom prosinačkom summitu u Bruxellesu kada je Zagrebu određen datum u ožujku za početak pregovora.



Pisane vijesti