Sastanak Europskog vijeća: Hrvatska će dobiti 32,5 milijuna eura

Slika /Vijesti/2014/Listopad/24 listopad/Mr Zoran MILANOVIC, Croatian Prime Minister; Mr Viktor ORBAN, Hungarian Prime Minister..jpg

Dobili smo manje-više ono što smo htjeli i u smislu rokova prilagodbe. Što se tiče obnovljivih izvora energije, tu Hrvatska relativno dobro stoji, komentirao je predsjednik Vlade Milanović zaključke o klimatsko-energetskoj politici do 2030.
 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je jučer i danas na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu.

Mislim da tu nema nekih velikih stvari za nas. Vodila se standardna zakulisna borba, u prvom redu, između država koje su imale zastarjelu industriju, o kojoj još u velikoj mjeri ovise i za njih je bilo potrebno da to prijelazno razdoblje bude što je moguće duže i lakše. Hrvatska nije u takvoj poziciji“, izjavio je novinarima nakon sastanka predsjednik Vlade govoreći o Zaključcima o okviru klimatske i energetske politike do 2030.

Upitan može li Hrvatska graditi, primjerice, Plomin na ugljen i ostvariti ove ciljeve koji su dogovoreni na sastanku Europskog vijeća, premijer Milanović je odgovorio: „Morat će. Hrvatska ima samo jednu elektranu na ugljen. U tom smislu su naši izvori dosta diversificirani, odnosno raznovrsni. Imamo nešto nuklearne energije, dosta hidroenergije te jedan pogon na ugljen koji će ubuduće biti moderniji i čistiji nego ikad dosad“, pojasnio je predsjednik Vlade i naglasio da je to napredak u odnosu na ono što smo imali. „I ta će emisija biti niža, ali električna energija na ugljen u Hrvatskoj, u odnosu na neke druge europske države je mali udio. Bilo bi najbolje da je sve iz najčistijih mogućih i obnovljivih izvora energije, ali to nema vjerojatno nijedna zemlja.“ kazao je.

Govoreći o europskom proračunu, premijer Milanović je istaknuo da su tu pravila jako tvrda. Dakle, svi oni koji su prema statistikama, a te statistike su sveto pismo i svatko ih se mora pridržavati, za koje je sada napravljen drukčiji izračun, morat će platiti nešto više, a netko će dobiti re-banking, odnosno dobit će novac natrag. Mislim da nije dobro da se šalje bilo kakva politička poruka odavde, da sada mi s tim manipuliramo. Brojke su brojke. Na temelju brojki se određuju i doprinosi, da li nešto dobivaš, ili nešto moraš uplatiti. U ovom trenutku Velika Britanija će trebati uplatiti preko dvije milijarde eura. To je podatak za koji su mnogi kojih se to tiče rekli da ih je iznenadio, ali to je nešto s čime morate računati“, rekao je predsjednik Vlade.

„Na takvim stvarima države ne postaju ni bolje ni lošije. To je statistika. Iz toga nitko ne raste i ne postaje bogatiji. Rast i napredak su negdje drugdje. Mi se time nećemo hvaliti, to nećemo koristiti kao političku poruku“, zaključio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.
 
 

Pisane vijesti | Zoran Milanović