Sastanak predstavnika Vlade i sindikalnih središnjica

Povećanjem ovlasti državnih inspektora i bržim procesuiranjem rada na crno država se namjerava oštro suprotstaviti sivoj ekonomiji, najavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader nakon redovitog tromjesečnog sastanka sa čelnicima šest sindikalnih središnjica.

Prenosimo s Hine:

PREMIJER SANADER I SINDIKATI: OŠTRO PROTIV SIVE EKONOMIJE
ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - Povećanjem ovlasti državnih inspektora i bržim procesuiranjem rada na crno država se namjerava oštro suprotstaviti sivoj ekonomiji, najavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader nakon redovitog tromjesečnog sastanka sa čelnicima šest sindikalnih središnjica.


U pripremi su izmjene Zakona o državnom inspektoratu koji će omogućiti inspektorima izricanje mandatne kazne i zatvaranje na licu mjesta poduzeća u kojima zateknu radnike na crno. Ići će se i u izmjene Zakona o prekršajima kojima bi se ubrzao sudski postupak prijavljenih slučajeva jer je dosad čak četvrtina slučajeva zbog sporosti suda otišla u zastaru.

"Siva ekonomija jedno je od najvećih zala u Hrvatskoj zbog kojega, prije svega, pate radnici koji su prisiljeni raditi na crno ili za minimalac a od njih je vrlo teško očekivati građansku hrabrost da izađu u javnost protiv svojeg poslodavca jer strahuju za radno mjesto", kazao je Sanader.

Zato će se Vlada zajedno sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, odlučnije suprotstaviti takvoj praksi.

Sanader je apelirao na Hrvatsku udrugu poslodavaca da se odlučnije suprotstavi radu na crno i pozove svoje članove da odustanu od takve prakse koja, unatoč kratkoročne koristi, dugoročno šteti i poslodavcima.

Premijer je najavio da će se ispitati niz slučajeva ilegalnog zapošljavanja stranaca u Hrvatskoj, te da će predstavnici sindikata i poslodavaca sudjelovati u izradi Predpristupnog ekonomskog programa (PEP) za iduću godinu.

Premijer i sindikati izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom pri čemu je potpredsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribič istaknuo da se sastanci na razini sindikati - resorna ministarstva formalno održavaju ali se problemi svugdje ne rješavaju jednako učinkovito.

Govoreći o institutu doprinosa solidarnosti, koji je ukinut odlukom Ustavnog suda, Sanader je kazao kako treba poštovati stajalište radnika koji ne žele biti članovima sindikata, ali razumije i sindikalni stav da nečlanovi trebaju na neki način "odgovoriti" na privilegije koje za njih izbori sindikat.



Pisane vijesti