Sinj dobiva Veteranski centar vrijedan 48 milijuna kuna

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnica Sinja Kristina Križanac potpisali su u srijedu povelju o početku izgradnje Veteranskog centra u Sinju, vrijednog 48 milijuna kuna, koji će sa 130 postelja na godinu moći primiti 2500 korisnika.

Na potpisivanju povelje bili su ministar uprave Ivan Malenica i državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić te predstavnici Grada Sinja, a na gradilištu su ih dočekali predstavnici izvođača radova.

„Više od 50 tisuća hrvatskih branitelja iz Splitsko-dalmatinske županije sudjelovalo je u Domovinskom ratu, gotovo 600 njih dalo je život za Hrvatsku, a više od 8600 hrvatskih ratnih vojnih invalida dalo je svoje zdravlje. Upravo zbog njih i svih hrvatskih branitelja i stradalnika koji se svakodnevno susreću sa zdravstvenim, egzistencijalnim, socijalnim i drugim problemima, pokrenuli smo ovaj projekt kako bismo im poboljšali zdravstveno i opće stanje, uključili na tržište rada te vodili brigu o svakome ponaosob i omogućili dostojan život“, kazao je ministar Medved.

Podsjetio je i da je Hrvatska vojska vraćena u Sinj, gdje se sada gradi i Veteranski centar.

Ministar Medved zahvalio je svima koji su pružili potporu i pomoć pri realizaciji tog projekta, a posebno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Gradu Sinju na kvalitetnoj suradnji. 
Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac izrazila je zadovoljstvo što se jedan od četiri veteranska centra gradi u Sinju te je zahvalila ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja na uključivanju Grada Sinja u realizaciju i provedbu projekta. Grad će pružati potporu ministarstvu u radu Veteranskog centra tako što će u provedbu psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike uključiti lokalne stručnjake.

Važnu ulogu u radu Veteranskog centra u Sinju imat će i braniteljske udruge

Važnu ulogu u radu Veteranskog centra u Sinju imat će i braniteljske udruge i zadruge s područja Splitsko-dalmatinske županije, posebice Cetinske krajine, i u opskrbi svojim proizvodima i u provedbi radne terapije po uzoru na Dom hrvatskih veterana u Lipiku, pilot-projekt pokrenut iz nacionalnih sredstava radi što kvalitetnije pripreme za provedbu projekta uspostave veteranskih centara.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." provodi projekt pod nazivom "Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj" kojim će se izgraditi četiri veteranska centra - u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku.

Uspostavom veteranskih centara unaprijedit će se infrastruktura za pružanje psihosocijalne potpore te postići bolje uključivanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u društvo. U veteranskim centrima provodit će se aktivnosti usmjerene na poboljšanje zdravstvenoga i psihosocijalnog statusa korisnika te promicati sudjelovanje korisnika na tržištu rada i uključivanje u zadružno poduzetništvo i aktivnosti udruga. Multidisciplinarni timovi psihologa, kineziologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja radi pružat će "personalizirane usluge te posebne oblika radne terapije i društvene usluge, poput savjetodavne pomoći", priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Vrijednost Veteranskog centra u Sinju je oko 48 milijuna kuna.

Za izgradnju sva četiri veteranska centra osigurano je oko 329 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a dovršetak izgradnje očekuje se do kraja 2021. godine.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved