Sjednica: Vlada dala suglasnost HERA-i da višak prihoda uplati u državni proračun

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlada_dala_suglasnost_hera_i_da_visak_prihoda_uplati_u_drzavni_proracun.jpg

S današnje 135. sjednice Vlade Republike Hrvatske u Sabor je upućena Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi. Zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan istaknuo je da se time nastavlja proces usklađivanja vrijednosti radnih mjesta i koeficijenata radnih mjesta u državnoj službi.

Tako se, između ostalog, u veterinarstvu usklađuje nazivlje s novim Zakonom o veterinarstvu, kojim više nisu propisana radna mjesta službenog veterinara, višeg državnog veterinarskog inspektora i državnog veterinarskog inspektora. Također se kod pučkog pravobranitelja usklađuju nazivi s proširenjima njegova djelokruga proizišlih iz ustavnih promjena 2010. godine, dok se u Uredu predsjednika Vlade uvodi novi naziv zamjenika savjetnika predsjednika Vlade, s obzirom na proširenje njegova djelokruga i činjenice da su se aktivnosti znatno intenzivirale ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju. Naime, Ured u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te drugim državnim tijelima, priprema stajališta Republike Hrvatske koja će se iznositi na sastancima Europskog vijeća, te surađuje s diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima s ciljem pripreme putovanja premijera u službene i radne posjete u inozemstvo. Nadalje, zamjenik ministra Pičuljan podsjetio je da se u Državnom ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske iskazuje jedno specifično radno mjesto koje u dosadašnjem ustroju nije postojalo, mjesto voditelja Ureda dobrodošlice u kojem povratnici i useljenici, kao i svi drugi Hrvati izvan Republike Hrvatske, mogu dobiti potrebne informacije i pomoć u rješavanju pravnih i drugih pitanja. „Poanta je da se ide ka jednoj općoj klasifikaciji koja će obuhvatiti i opća radna mjesta koja će biti dominantna i sve one specifičnosti koje će sada biti na jednom mjestu“, kazao je zamjenik ministra i zaključio: „Na taj ćemo način nakon niza godina tijekom ove godine imati jednu klasifikaciju koja je primjerena modernoj europskoj upravi.“

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš predstavila je Prijedlog odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja Parka prirode Telašćica kojom su definirani ulazi u park, kao i lokaliteti na kojima su moguće izgradnje objekata u funkciji turizma i zone tradicijskih naseobina. Savjet prostornog uređenja Države jednoglasno je prihvatio predmetni Prostorni plan te je isti prošao postupak javne rasprave, koja je, kako je istaknula ministrica, održana na od 10. lipnja do 9. srpnja na području općine Sali.

U Sabor je sa današnje sjednice upućena i Odluka o davanju suglasnosti na uplatu viška prihoda Hrvatske energetske regulatorne agencije u državni proračun Republike Hrvatske. HERA je, naime, neprofitna pravna osoba koja ima proračun čiji su prihod naknade za obavljanje poslova regulacije energetskih djelatnosti. Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić kazao je da je od 2008. do 2012. godine ostvaren višak prihoda od 78 milijuna kuna. No, s obzirom da je riječ o knjigovodstvenoj kategoriji, stvarno je raspoloživo 37.897.072,00 kuna, a ovom Odlukom Vlada Republike Hrvatske daje suglasnost HERA-i da spomenuti višak prihoda uplati u državni proračun.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavio je Odluku o davanju suglasnosti Upravnom vijeću Javne ustanove "Nacionalni park Brijuni" na Odluku o odabiru savjetnika za pronalaženje investitora u hotelijerstvo i prateće ponude otoka Veliki Brijun. „Nakon provedenog postupka javne nabave Upravno vijeće Javne ustanove „Nacionalni park Brijuni“ donijelo je Odluku o odabiru savjetnika za pronalaženje investitora u hotelijerstvo i prateće ponude otoka Veliki Brijun“, kazao je ministar Zmajlović. Ekonomski najpovoljnijom ponudom ocijenjena je ponuda Zajednice ponuditelja Horwath i Horwath Consulting d.o.o. iz Zagreba te Raiffeisen Centrobank AG iz Beča i to u iznosu od 6.525.000 kuna, bez PDV-a. „Ovim projektom planiraju se veliki zahvati u infrastrukturu i kompletan redizajn turističke ponude popratnih sadržaja, a njegova je vrijednost procijenjena je između 1,5 i 2 milijarde kuna“ naglasio je ministar i dodao: „Pri tome je važno naglasiti da su unaprijed postavljeni visoki uvjeti zaštite okoliša i prirode.“ Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je da ugostiteljsko-hotelijerski dio Brijuna, a ne Nacionalni park, ide u koncesiju odnosno komercijalnu namjenu. „To je prilika da se ondje konačno naprave hoteli koji će biti iznad standarda vremena konferencija nesvrstanih pa i vremena Austrougarske“, dodao je.

Vlada je raspravljala i o Prijedlogu rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu. Ministar financija Slavko Linić objasnio je kako je riječ o odobrenju 30.000,00 eura Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kako bi se u cijelosti podmirile obveze arbitražnog postupka po sklopljenom Sporazumu o arbitraži između Hrvatske i Slovenije za rad Arbitražnog suda.

Ministar Linić predstavio je i Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe utvrđene Izmjenama i dopunama Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu i projekcijama za 2014. i 2015. godinu, za studeni 2013. godine. „Od ukupno osiguranih 200 milijuna kuna potrošili smo 148,2 milijuna kuna s krajem 11. mjeseca, što znači da je ostalo još oko 47.3 milijuna kuna“, kazao je ministar i pojasnio: „Najviše smo utrošili za potrebe sudskih sporova i presuda te isplate renti i to 85 milijuna kuna, 26 milijuna kuna za referendum i oko 36 milijuna kuna za sve ostalo“.



Pisane vijesti