Sjednica Vlade: Administrativno rasterećenje gospodarstva za 364 milijuna eura

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/28 ozujka/21_03_2024_sjednica_vlade (44).jpg

Vlada je na sjednici usvojila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2024. i 2025. godinu, a putem 103 mjere iz tog plana gospodarstvo bi trebalo biti rasterećeno za obveze ukupno vrijedne 364 milijuna eura. Usvojena je i Uredba o poticanju ulaganja u sektoru turizma, koja je sektorski specifičan program potpora, a ministrica Brnjac ga je ocijenila najznačajnijim instrumentom poticanja investicija u turizmu. Donesen je i Zaključak u vezi s pomoći potrebitim građanima u snabdijevanju ogrjevnim drvom. Ministrica Vučković je rekla kako je procijenjena vrijednost ove mjere 4 milijuna i 250 tisuća eura te će obuhvatiti 35.000 kućanstava koja se griju na ogrjevno drvo.

Uz obnovu, intenzivno provodimo i program revitalizacije Sisačko-moslavačke županije

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnostima vezanim uz obnovu potresom pogođenih područja, istaknuvši kako se u Sisačko-moslavačkoj županiji uz dinamičnu obnovu, intenzivno provodi i program revitalizacije tog područja, a posebno je izdvojio aktivnosti u sektoru obrazovanja i podizanja kapaciteta zdravstvenog turizma.

Kazao je kako su u sektoru obrazovanja u spomenutoj županiji ugovoreni radovi za 27 škola, dva fakulteta i dva učilišta, u vrijednosti većoj od 66 milijuna eura, a prije nekoliko dana je otvorena i srednja škola u Glini, koja je cjelovito obnovljena.

Vrijednost radova obnove srednje škole iznosi 2,6 milijuna eura, rekao je, dok je za novu opremu utrošeno 105 tisuća eura, a povratkom učenika u obnovljenu školu stvoreni su uvjeti za održavanje nastave u jednoj smjeni.

Dodao je kako se na preostalim školskim objektima u Sisačko-moslavačkoj županiji intenzivno  provode radovi.

Važnost ulaganja u zdravstveni turizam

Isto tako, ministar je naglasio važnost revitalizacije potresom pogođenog područja ulaganjem u razvoj zdravstvenog turizma, podsjetivši kako je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prošli tjedan potpisala ugovor s Lječilištem Topusko vrijedan čak 17 milijuna i 200 tisuća eura bespovratnih sredstava za projekt Topusko na izvoru zdravlja - lječilišni i wellness turizam na održivi način.

„Naglašavam da je ovaj projekt dio velikog razvojnog projekta Topusko pametni termalni grad, sveukupne vrijednosti čak 100 milijuna eura, a koji predstavlja niz infrastrukturnih i gospodarskih projekata s ciljem povećanja kvalitete života i gospodarske aktivnosti mjesta Topusko, a samo mjesto pozicionirati kao predvodnika u pružanju zdravstvenih usluga lječilišnog i rekreativnog turizma u Republici Hrvatskoj“, poručio je ministar Medved.

Uz sve druge sektore, dodaje, ove aktivnosti snažno podupiru naše ciljeve revitalizacije i ravnomjernog razvoja Sisačko-moslavačke županije.

U narednim mjesecima obnova bi mogla biti dodatno ubrzana

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić dao je pregled dinamičnih aktivnosti resornog ministarstva.

Tako je podsjetio kako je početkom prošlog tjedna u Sisku svečano otvorena obnovljena zgrada Doma zdravlja, čija je vrijednost gotovo 6 milijuna eura, a uoči četvrte obljetnice zagrebačkog potresa posjetio je Čučerje, Gornju Dubravu i Centar Zagreba, gdje je obišao završene zamjenske obiteljske kuće i završenu obnovljenu višestambenu zgradu u centru Zagreba.

Na sam dan obljetnice potresa održan je stručni skup Dani potresnog inženjerstva 2024. godine u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, rekao je Bačić, dodavši kako se tom prilikom u uvodnom izlaganju zahvalio svim inženjerima i znanstvenoj zajednici na doprinosu prilikom obnove prvenstveno zgrada javne namjene, gdje je iz Fonda solidarnosti ugovoreno 1310 projekata obnove, ali i privatnih zgrada i kuća, kojih je do sada na području zagrebačkog potresa obnovljeno gotovo 3000, odnosno 26.300 stambenih jedinica.

Nakon tog znanstveno-stručnog skupa, ministar je obišao i nove lokacije izgrađenih zamjenskih obiteljskih kuća na području Čučerja i Markuševca, te gradilište jedne zahtjevne konstrukcijske obnove višestambene zgrade na Zrinjevcu.

Položena su, također, i tri kamena temeljca, od predviđenih 36 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije koje su u izgradnji, a imat će ukupno 666 stanova, te će, kako je najavio ministar, u  iduća dva mjeseca svih 36 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije biti u realizaciji.

Završno, kada gledamo i zagrebački i petrinjski potres, ukupno je završeno 11.659 objekata, s 43.632 stambene jedinice, izvijestio je Bačić, a u ovom trenutku je u gradnji, odnosno obnovi 1645 gradilišta, dok je u nabavi još dodatnih 1366 lokacija.

„Kao resorni ministar mogu izraziti zadovoljstvo trenutnom dinamikom obnove, a uvjeren sam, s obzirom na veliki broj rješenja koje dnevno producira ovo ministarstvo, da bi u narednim mjesecima obnova mogla biti i dodatno ubrzana“, poručio je ministar Bačić.

Usvojen Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva

Vlada je na sjednici usvojila i Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2024. i 2025. godinu, a putem 103 mjere iz tog plana gospodarstvo bi trebalo biti rasterećeno za obveze ukupno vrijedne 364 milijuna eura.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je podsjetio da je krajem prošle godine usvojen akcijski plan koji se odnosio na smanjenje parafiskalnih i neporeznih davanja, a bila je riječ o 67 mjera i ukupno rasterećenje od 137,7 milijuna eura.

Rekao je da je Akcijski plan za administrativno rasterećenje jedna od obveza koju je Hrvatska preuzela u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje 2021. do 2026. godine.

"Akcijski plan za 2024. i 2025. je usmjeren na područja od posebnog značaja za gospodarstvo, poput porezne politike, turizma, mirovinskog sustava, poljoprivrede i prometa te je u financijskom smislu veći od sva četiri akcijska plana zajedno - riječ je o 103 mjere koje su predviđene i kojima će se ostvariti rasterećenje gospodarstva od 364,09 milijuna eura", istaknuo je Habijan.

To nije, kako je rekao, prvi akcijski plan kada se govori o administrativnom rasterećenju - prvi je donesen 2017., nakon toga još 2018., 2019. i 2020. godine, na temelju kojih je provedeno 390 mjera i ukupno financijsko rasterećenje od 252,8 milijuna eura.

Put u digitalno desetljeće 2030.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić predstavio je Program politike „Put u digitalno desetljeće 2030.“

Gršić je kazao da je u okviru provedbe europskog Programa politike za digitalno desetljeće do 2030., svaka država članica Europske unije dužna izraditi nacionalni program. Dodao je da će Programom definirati doprinos pojedine države u ostvarenju ciljeva digitalne transformacije koji su zadani europskim programom.

Hrvatski Program politike ima 7 poglavlja, unutar kojih se obrađuju unaprijed definiranih 12 digitalnih i općih ciljeva.

Uredba za poticanje ulaganja u turizam važna za nastavak investicija

Predstavljajući Uredbu o poticanju ulaganja u sektoru turizma, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac podsjetila je na novi Zakon o turizmu, koji je stupio na snagu 1. siječnja i kojim se uz ostalo proširuje i unapređuje regulatorni okvir za poticanje ulaganja.
 
"Uredba je u cijelosti usklađena s odredbama Opće uredbe o skupnom izuzeću (GBER), njome se definiraju uvjeti spojivosti državnih potpora iz članaka Zakona o turizmu s pravilima o dodjeli državnih potpora za ulaganja, i u skladu je i sa Zakonom o državnim potporama", rekla je ministrica.

Naglasila je i da su potpore, koje se u skladu sa Zakonom o turizmu i novom uredbom mogu dodijeliti, namijenjene ostvarenju strateških ciljeva iz Strategije razvoja održivog turizma do 2030., a osim uvjeta spojivosti s pravilima o državnim potporama, uredba uređuje i način dodjele potpora na temelju kriterija za dodjelu predviđenih u Zakonu o turizmu.

Potpore će se dodjeljivati velikim, mikro, malim i srednjim poduzećima u ekosustavu turizma, što uključuje smještaj, pripremu i usluživanje hrane i pića, putničke agencije i touroperatore i sportske, zabavne i rekreacijske djelatnosti, te prvi puta i marine i čarter flotu u smislu njihova ozelenjivanja i zaštite okoliša.

Očekuje se da će ulaganja koja će se poticati donijeti veću diversifikacijom turističke ponude, produljenje turističke sezone, održivo poslovanje i veću kvalitetu turističke ponude, dodala je.

"Potpore se dodjeljuju u obliku umanjenja stope poreza na dobit za projekte definirane ovom uredbom te za aktiviranje neaktivne imovine u obliku umanjenja naknade za raspolaganje neaktivnom imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske", objasnila je Brnjac.

Time se nastavlja i dinamika ulaganja u sektor turizma, koja su nakon pandemije dobila novi zamah kroz NPOO, a sredstva za provedbu uredbe planirana su u obliku poreznih olakšica i oslobađanja plaćanja naknada za raspolaganje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, zaključila je ministrica.

Pomoć potrebitim građanima u snabdijevanju ogrjevnim drvom
 
Vlada je donijela i Zaključak u vezi s pomoći potrebitim građanima u snabdijevanju ogrjevnim drvom.
 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako se ovaj Zaključak predlaže kako bi se ublažili negativni socijalni učinci te pomoglo socijalno ugroženim kategorijama građana koja se griju na ogrjevno drvo te je mjerom predviđeno osigurati im dostanu količina ovog energenta uz znatno smanjenje njegove cijene.
 
"Hrvatske šume će do 1. travnja 2025., uz postojeći popust od 5 posto, odobriti i dodatni popust od 15 posto, a sve kako bi se ublažili negativni učinci rasta troškova", rekla je Vučković.
 
Dodala je da je za kategoriju kućanstva već odobren popust od 5 posto na redovne cijene iz Cjenika Hrvatskih šuma.

Donošenjem ove mjere, kazala je Vučković, povećat će se popust na cijenu ogrjevnog drva za kategoriju kućanstvo na ukupno 20 posto i to na količinu od 350.000 kubičnih metara.

"Ova mjera će pokriti 35.000 kućanstava koja se griju na ogrjevno drvo, a procijenjena vrijednost je 4 milijuna i 250 tisuća eura", zaključila je ministrica.

Izvor: Vlada/Hina
                                                                                                                
 
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade