Sofija: Počeo sastanak premijera osam zemalja o Romima

Predsjednici vlada osam zemalja srednje i istočne Europe, među kojima i hrvatski premijer Ivo Sanader, okupili su se u srijedu u Sofiji kako bi pokrenuli inicijativu nazvanu "Desetljeće uključenja Roma", usmjerenu na poboljšanje statusa romske manjine u tim zemljama u idućih deset godina.

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Predsjednici vlada osam zemalja srednje i istočne Europe, među kojima i hrvatski premijer Ivo Sanader, okupili su se u srijedu u Sofiji kako bi pokrenuli inicijativu nazvanu "Desetljeće uključenja Roma", usmjerenu na poboljšanje statusa romske manjine u tim zemljama u idućih deset godina.

U Europi živi više od šest milijuna Roma, među kojima najviše u srednjoj i istočnoj Europi, u zemljama koje su upravo postale, ili će uskoro postati, punopravne članice Europske unije, a veliki dio pripadnika romske zajednice i dalje je suočen s predrasudama, diskriminacijom i izolacijom.

"Svaki čovjek zaslužuje priliku za bolji život", prenijele su agencije riječi bugarskog premijera Simeona Saskokoburggotskog na otvaranju konferencije kojom počinje dosad najsveouhvatniji pokušaj unapređivanja položaja najugroženije europske manjine.

"Ako su velike skupine ljudi izostavljene iz napretka, to je kršenje načela demokracije", rekao je.

Uz Sanadera, na svečanosti je najavljena nazočnost predsjednika vlada ostalih sedam zemalja zemalja pokretača inicijative - Bugarske, Češke, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke i SiCG - i predsjednika dvaju glavnih pokrovitelja - Jamesa Wolfensohna iz Svjetske banke i Georgea Sorosa iz Instituta Otvoreno društvo, te predstavnika romskih udruga građanskog društva.

U priopćenju koje je u povodu pokretanja inicijative objavila Svjetska banka kaže se da je "Desetljeće uključenja Roma" prvi "međunarodni napor kojim se zajednički ulaže u promjenu životnih uvjeta Roma, od kojih mnogi žive u krajnjoj bijedi u samom srcu Europe".

"Riječ je o jednom od najznačajnijih moralnih pitanja s kojima je Europa danas suočena. Ne poduzmemo li ništa, bit ćemo svjedocima daljnjeg otuđivanja i patnje Roma. Ova inicijativa pruža nam prilikuda preokrenemo tijek povijesnih zbivanja i iskoristimo političku volju kako bismo Rome kao punopravne građane uključili u europska društva", izjavio je Wolfensohn.

Inicijativa će obuhvatiti razdoblje 2005. - 2015., tijekom kojeg će svaka od zemalja sudionica postaviti ciljeve glede ostvarivanja napretka u četirima prioritetnim područjima - obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj skrbi i stanovanju.



Pisane vijesti