Stečaj Uljanik brodogradilišta nije kraj, sada ide nova faza

Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/13 svibnja/IMG_2006.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se danas na odluku suda o stečaju Uljanika naglasivši da je riječ o društvu Uljanik brodogradilište, a ne o društvu Uljanik d.d. Najavio je ponovni dolazak kineske delegacije CSIC-a kroz desetak dana u posjet brodogradilištima.

Što se tiče kineskih partnera, kazao je kako su oni najavili posjet svog drugog izaslanstva za otprilike desetak dana. 

„Ovo što se danas dogodilo je prije svega odluka suda. Odbacujem ove glasove iz pojedinih političkih stranaka, sve opet u kontekstu nekakve izborne kampanje, o tome tko je tu kriv i tko od koga diže ruke. Ova Vlada, naravno, niti je digla ruke od brodogradilišta ili brodogradnje niti od Uljanika. Ako je netko učinio izrazito puno za brodogradilišta, učinila je Vlada koja je morala platiti 3,2 milijarde kuna. Nema nijedne druge privatne kompanije u Hrvatskoj kojoj smo toliko novaca isplatili iz državnog proračuna, a pritom i dalje ostvarili suficit“, poručio je premijer Plenković.
 
Podsjetio je da je prošle godine sve plaće u Uljaniku od siječnja do studenoga osigurala Vlada. Dodao je da je Vlada detaljno analizirala i prvu i drugu ponudu programa restrukturiranja, no nažalost ni jedna ni druga nisu bile održive. 
 
U ovom trenutku, kazao je, idu određene pravne posljedice, a radnici će dobivati preko Agencije za radnička potraživanja sredstva koja dosada, dok nije bio proglašen stečaj, nisu mogli dobiti.
 
„Ali, stečaj nije kraj. Stečaj je različit od likvidacije. Prema tome, sada ide jedna nova faza i priča ide dalje“, poručio je premijer Plenković. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković