Stožer: Hrvatska će imati kontrolirani turizam, ispunjavanjem web aplikacije prelazak granice u nekoliko sekundi

  • Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/22 svibnja/Stožer_1.JPG

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije.

"Broj novooboljelih u 24 satnom razdoblju je šest, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2243", rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Četvero novooboljelih je iz Brodsko-posavske županije, a po jedan je novi slučaj u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Umrle su još dvije osobe, muškarac u KBC Split rođen 1963. godine, a u Klinici za infektivne bolesti muškarac rođen 1977. godine. Time je ukupan broj umrlih od koronavirusa 99.  

Dosad je testirano ukupno 59.911 osoba, od kojih u posljednja 24 sata njih 1820.

Hospitaliziranih ima 15 manje, što znači da su u bolnici 102 pacijenta, od kojih je pet na respiratoru. 

Ukupan broj od ozdravljenih je 2011, a ukupno su na današnji dan bolesna 132 pacijenta. U samoizolaciji je 471 osoba. 

Capak: Izuzetno povoljna epidemiološka situacija

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ocijenio je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj izuzetno povoljnom.

"Imamo svega 133 aktivna bolesnika i 471 osobu u samoizolaciji. U zdravstvenom sustavu trenutno je devet aktivno bolesnih osoba i 30 u samoizolaciji, što su izuzetno dobre brojke", istaknuo je Capak.

Što se tiče novooboljelih, dvoje njih su radnici koji su se vratili iz Švedske, troje su iz skupine koja se vratila iz Njemačke. Iz te skupine jedna je zaražena osoba na Hvaru, i dvoje u Slavonskom Brodu. Još jedna novooboljela osoba je u Osječko-baranjskoj županiji, a riječ je zarazi obiteljskim kontaktom.

"Svi današnji novooboljeli, njihovi izvori zaraze i kontakti su poznati epidemiološkoj službi i stvari su pod kontrolom", poručio je Capak.

Upitan za epidemiološke upute za izbore i održavanje predizbornih skupova, rekao je da je HZJZ od predsjednika Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đure Sesse tek jučer dobio popis aktivnosti za koje bi trebalo izdati epidemiološke preporuke.

"Epidemiolozi će se sastati i razmotriti neke od ključnih momenata koji se tiču širenja koronavirusne infekcije i koji su bitni za funkcioniranje izbora, a nakon toga ćemo pisati preporuke", rekao je Capak te poručio novinarima da će ih o tome izvijestiti DIP.

Cappelli: Dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rezerviraju

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je da će Hrvatska u idućem razdoblju imati kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem web aplikacije prolaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja.

''Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi. Do 28. svibnja ćemo imati aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku'', kazao je Cappelli.

Ministar turizma je naglasio da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Cappelli je precizirao da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu. ''Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Republici Hrvatskoj'', dodao je.

Cappelli je izvijestio da je dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rade rezervacije za lipanj i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije izrazila želju da od 15. lipnja dozvoli dolazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

''S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo poštivati protokol koji je dogovoren na razini EU, ali i poštovati bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom'', rekao je Cappelli.

Pritom se zahvalio slovenskim i hrvatskim službama koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku.

Tijekom dana u Hrvatsku ušlo 5336 stranih državljana, najviše iz Slovenije

Voditelj Stožera Davor Božinović precizirao je da je najavljena web aplikacija dobrovoljna te će omogućiti turistima da unaprijed ispune uvjete i uđu u Republiku Hrvatsku. ''Tu ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima da oni koji su se putem aplikacije prijavili HZJZ-u da mogu prolaziti bez ikakvog zastoja. Jednom kad dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gdje ćete boraviti u RH, to vrijedi sve dok vrijedi ova mjera'', dodao je.

Izvijestio je i da je u Hrvatsku u petak od ponoći do 13 sati ušlo 5336 stranih državljana, najviše iz Slovenije, te za kraj svibnja najavio otvaranje prema Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj.

Istaknuo je i da Hrvatska prati situaciju na graničnim prijelazima, a ulazak turista u zemlju nadzirat će epidemiološka struka i HZJZ.

''Zbog zaštite zdravlja hrvatskih građana i gostiju važno je da postoji baza na temelju koje se može reagirati ako za tim nastupi potreba'', rekao je Božinović.

Govoreći o stanju na graničnim prijelazima, rekao je da od četvrtka postoji online upitnik koji dodatno pojašnjava uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koji se dosad putem mail adrese nisu mogli dobiti. Dodao je da granična policija tim putem rješava 90 posto upita.

Obuljen Koržinek: Hrvatska među prvima u EU počela otvarati kulturni sektor

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je četvrtu fazu popuštanja mjera nakon 27. svibnja. Naime, od toga je dana predviđeno da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja na kulturnim događanjima.

"Mi ćemo još revidirati preporuke za profesionalna kulturna događanja. Najveći je broj upita oko događaja koja okupljaju velik broj ljudi, više od 500. Ne možemo za to napraviti jedinstvene upute te je sugerirano organizatorima da se za takva događanja obrate Ministarstvu", pojasnila je ministrica.

Podsjetila je da je treća faza popuštanja omogućila manifestacije na otvorenom i u zatvorenom, te će se što više poticati događanja na otvorenom. Izrađene su i preporuke za snimanja filmova, glazbena snimanja, i to u suradnji s producentima čiji su prijedlozi iskomunicirani s epidemiolozima.

Dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj prepoznale su i strane produkcije te iskazale interes da bi se vratile, rekla je te istaknula da je Hrvatska među prvima u EU koja počela s izdavanjem preporuka i postupnim otvaranjem kulturnog sektora.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek