Suradnja Vlade sa županijama je sustavna, otvorena i partnerska

  • Slika /00 Foto mobitel/E8ACC568-7A59-4E2A-AAD1-54D836F25EB0.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je u Rijeci 5. sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru.

Na sastanku se razgovaralo o promjenama Zakona o sustavu državne uprave, razvojnim sporazumima i Fondu za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini, upravljanju državnom imovinom te uspostavi sustava gospodarenja otpadom u upravljanju vodnim resursima.

Premijer Plenković je na početku uvodnog govora zahvalio na gostoprimstvu domaćinu županu Zlatku Komadini, gradonačelniku Vojku Obersnelu, kao predsjedniku Hrvatske zajednice županija Goranu Pauku.

"Drago mi je da smo danas u Rijeci, gradu koji će biti Europska prijestolnica kulture u 2020. godini", kazao je, dodavši da su danas potpisani dodatni ugovori u podršci ovom važnom projektu koji će donijeti međunarodnoj, kulturnoj i turističkoj promociji Hrvatske.

Izdvojio je da će projekt Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020. koincidirati s hrvatskim predsjedanjem Vijeća Europske unije.

"Izrazito mi je drago da smo danas evocirali brojne projekte koji se tiču Grada Rijeke. Tu mislim na bolnicu u koju ulažemo, na ključnu cestu 403, na brojne projekte koji se tiču aglomeracije te projekte koji se tiču turizma i kulture", kazao je.

Naglasio je da se Grad Rijeka sjajno razvija i da Vlada podržava sve projekte u Rijeci i županiji. "Upravo takvom politikom partnerstva nastavit ćemo i u budućnosti", dodao je.

Lokalnim jedinicama 2 milijarde kuna više u 2018.

Predsjednik Vlade poručio je da je suradnja sa županijamapostala sustavna, otvorena i partnerska te se ostvaruje sinergiju.

Podsjetio je da je promjenama odredaba Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave lokalnoj razini prepušteno dosad, prema najnovijim podacima, dvije milijarde kuna.

Naglasio je kontinuitet i praksu održavanja sjednica Vlade izvan Zagreba te podsjetio da je Vlada sjednice dosad održala u Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku, Splitu, Hvaru i Puli te u Karlovcu.

"Prisutnost je Vlade diljem Hrvatske vrlo konkretna, projektna i uvijek korisna za one dijelove gdje dolazimo. Razvili smo, možemo slobodno reći, metodologiju koja mi se čini povoljna za županije, gradove, općine i sve hrvatske krajeve", rekao je. 

Podsjetio je na usvajanje rebalansa proračuna za 2018.. "Ostali smo u okvirima limita te preorijentirali sredstva na dodatne prioritete", dodao je.

Kazao je da je na vrijeme usvojen državni proračun za 2019, te donesena treća faza porezne reforme. 

Od 1. siječnja smanjuje se stopa PDV-a za svježe meso, svježu ribu, jaja, voće, povrće, žive životinje i dječje pelene, s 25 na 13 posto. 

"Povećali smo minimalnu plaću na 3 000 kuna neto, s 2 751 kuna neto. 

Pozitivni su izgledi kreditnog rejtinga, apsorpcija europskih sredstava ide puno brže. Ukupno gledano, mislim da možemo izraziti zadovoljstvo", rekao je predsjednik Vlade.

Europska prijestolnica kulture - jedan od najvažnijih projekata 

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk zahvalio je na provođenju načela partnerstva i otvorenosti, suradnje i podrške u kontaktima sa svim predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave. 

Istaknuo da se nalazimo na kraju važne godine, pogotovo za jedinice regionalne samouprave. Izdvojio je u tom kontekstu točku dnevnog reda vezanu za Zakon o sustavu državne uprave. Zahvalio je opredjeljenju Vlade i ministru Lovri Kuščeviću koji priprema zakonski okvir za prijenos poslova dijelova državne uprave na županije. 

"Vjerujem da će se time racionalizirati i pojednostaviti procesi u budućnosti te povećati zadovoljstvo građana. Službenici će bolje, kvalitetnije i motiviranije moći pružiti određenu uslugu", ocijenio je.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina je istaknuo važnost današnjih tema u svjetlu decentralizacije, pogotovo onu o prijenosu poslova državne uprave.

Osvrnuo se na brodogradnju, pogotovo u Rijeci. "Naš je cilj nastaviti kvalitetnu brodogradnju, imamo veliku tradiciju, Pomorski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, puno struke, tradicije i kvalitete", istaknuo je.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je izrazio zadovoljstvo što se današnji sastanak održava upravo u Rijeci. 

"Europska prijestolnica kulture je jedan od naših najvažnijih projekata, ali ne i jedini. Radi se projektu koji će se realizirati u Rijeci,ali koji predstavlja hrvatski projekt", naglasio je.

Istaknuo je zadovoljstvo projektima koje Vlada putem svojih trgovačkih društava i ustanova provodi na području Rijeke. "Suradnja je više nego dobra i vjerujem da će takva i ostati", zaključio je.



Pisane vijesti | Andrej Plenković