Sv. Rok: Otvoren Centar za dnevni boravak za starije

U preuređenoj zgradi bivše područne osnovne škole u Sv. Roku potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas Centar za dnevni boravak za starije osobe i pomoć u kući, čime je službeno počela provedba Programa međugeneracijske solidarnosti Ministarstva u lovinačkoj općini.

ZAGREB/SV.ROK, 2. veljače 2005. (Hina) - U preuređenoj zgradi bivše područne osnovne škole u Sv. Roku potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas Centar za dnevni boravak za starije osobe i pomoć u kući, čime je službeno počela provedba Programa međugeneracijske solidarnosti Ministarstva u lovinačkoj općini.

Kako je priopćilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, glavni je razlog provedbe Programa vrlo visok udio starijih osoba u toj općini, napose samačkih i staračkih kućanstava, na području koje nema nikakvih organiziranih oblika skrbi za starije osobe. Program obuhvaća 150 do 200 starijih osoba, provodit će ga oko 11 djelatnika, a Ministarstvo će ga financirati s ukupno dva milijuna kuna.

U preuređenu i za novu namjenu prilagođenu objektu bivše područne škole u Sv. Roku organizirat će se dnevni boravak za starije osobe s mogućnosti trajna boravka za dio njih ili za povremen boravak u vrijeme otežanih životnih uvjeta, posebice zimi. Usluge pomoći u kući pružat će pokretni timovi terenskim obilascima korisnika.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor napomenula je kako je pokretanje Programa u lovinačkoj općini važno i za cijelu Ličko-senjsku županiju u kojoj živi razmjerno najveći broj osoba starijih od 65 godina, oko 23 posto, najviše u odnosu na druge županije.

Posebno zadovoljstvo izrazila je što su u Programu toj općini sjedinjeni sva područja rada Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. U programu skrbi za starije osobe bit će zaposlena i tri razvojačena hrvatska branitelja, a i druge nezaposlene stručne osobe s tog područja, čime će se svakako poboljšati kvaliteta življenja njihovih obitelji, rekla je

Dajući potporu sličnim projektima koje će Ministarstvo nastaviti provoditi i u drugim hrvatskim gradovima i općinama bez domova za starije i s većim brojem starijih osoba kojima je potrebna pomoć u kući, poručila je kako je upravo skrb za osobe starije životne dobi ujedno pokazatelj demokratičnosti sama društva, stoji u priopćenju Ministarstva.



Pisane vijesti