Swoboda: Počnite pregovore s RH

Europska unija treba početi pregovore s Hrvatskom jer je to važno za cijelu regiju, rekao je u petak u Zagrebu zastupnik austrijskih socijaldemokrata u Europskom parlamentu (EP) Hannes Swoboda nakon razgovora s premijerom Ivom Sanaderom.

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Europska unija treba početi pregovore s Hrvatskom jer je to važno za cijelu regiju, rekao je u petak u Zagrebu zastupnik austrijskih socijaldemokrata u Europskom parlamentu (EP) Hannes Swoboda nakon razgovora s premijerom Ivom Sanaderom.

Socijaldemokrati u EP-u potpuno podupiru težnju Hrvatske da što prije počne pregovore o članstvu u Uniji, rekao je novinarima Swoboda, koji obavlja dužnost izvjestitelja za Hrvatsku u Vanjskopolitičkom odboru EP-a.

"Molimo vas pokušajte početi pregovore s Hrvatskom jer je to važno za regiju", jer je "Hrvatska učinila enorman ekonomski i politički proces transformacije", naša je poruka zemljama EU, pojasnio je europski gost.

Sanader je Swobodi zahvalio "na iznimno dobrom poznavanju situacije u kojoj se Hrvatska nalazi i svega onoga što mi radimo".

Sastanak Sanadera i Swobode prethodio je posjetu glavne tužiteljice Carle del Ponte koja u petak treba ocijeniti provedbu Akcijskog plana hrvatske Vlade za rješavanje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine i time signalizirati zeleno ili crveno svjetlo za početak pregovora.

"Nadamo se da će ocjena Carle del Ponte o hrvatskoj suradnji s Haškim sudom biti pozitivna, barem toliko pozitivan da bude temelj za početak pregovora 3. listopada", rekao je Swoboda.

Hrvatska se "vrlo intenzivno" pripremala zadnjih godina i "početak pregovora s Hrvatskom pružit će novi poticaj za provedbu reforme i nadu zemljama regije da će i one s vremenom dobiti mogućnost pristupa EU", poručio je Swoboda.

Swoboda je priznao da osim opće potpore on Hrvatsku podupire i emocionalno kao Austrijanac koji želi zemlju iz susjedstva čim prije vidjeti u europskome klubu.

Opća je ocjena da Austrija snažno lobira za početak pregovora s Hrvatskom jer na svim sastancima inzistira da nije primjereno otvarati pregovore s Turskom, a Hrvatsku ostavljati u čekaonici.

Del Ponte bi trebala svoju ocjenu hrvatske suradnje s Hagom ponoviti i u ponedjeljak ujutro na sastanku Radne skupina (ili Task force) za Hrvatsku koju čine predstavnici Britanije, Luksemburga, Austrije i Finske, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana te povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Očekujem da ćemo se ponovo vidjeti kada Hrvatska već bude u pregovorima", rekao je Sanader Swobodi.

O današnjem sastanku s del Ponte Sanader je kazao da je to "iznimno važan sastanak" za cjelokupnu ocjenu suradnje Zagreba s Haagom te će i on osobno i predsjednik Republike Stjepan Mesić prenijeti tužiteljici poruku da je "Hrvatska zemlja u kojoj je vladavina prava iznad svega" i da nitko "ne smije biti iznad zakona, pa ni general Gotovina".

Zastupnik EP-a Swoboda došao je u Zagreb na poziv predsjednika hrvatskih socijaldemokrata i predsjednika te stranke Ivice Račana s kojim se treba kasnije u petak sastati.



Pisane vijesti