Treća sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor održana je danas sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome u Velikoj vijećnici Međimurske županije.

Zamjenik župana Međimurske županije Mladen Križajić podnio je izvještaj o pripremama za provođenje Projekta podrške Romima PHARE 2005., građevinska komponenta. Provođenje spomenutog projekta započelo je u veljači ove godine u romskom naselju Parag u Općini Nedelišće. Izvješće je prihvaćeno.

Na sjednici je usvojeno i izvješće o pripremama za provođenje Projekta podrške Romima PHARE 2006. kao i izvješće o programu IPA 2008. za koji su kandidirana dva romska naselja Sitnice u Murskom Središću i Orehovica u Općini Orehovica.

Na povjerenstvu se raspravljalo i o financijskoj pomoći te je donesena odluka da se Općini Nedelišće dodjeli financijska pomoć od 100 000 kuna za plaćanje odvoza komunalnog otpada, Gradu Sisku dodjeljena je financijska pomoć od 30 000 kuna za sufinanciranje prijevoza romske djece u predškolu, HVIDRI Zaprešić dodjeljeno je 40 000 kuna za provođenje projekta Program socijalnog uključivanja Roma iz Pušće s područja Zagrebačke županije, obitelji Suzane Kulaš putem Centra za socijalnu skrb odobrena je pomoć od 10 000 kuna za podmirivanje dugovanja za režije, kupnju namještaja i za nastavak školovanja kćeri, Mariji Stančec putem Međimurske županije dodijeljena je financijska pomoć od 30 000 kuna za kupnju kontenjera za rješavanje stambenog problema, obitelji Senada Osmanovića putem Centra za socijalnu skrb odobrena su sredstva u iznosu od 20 000 kuna za plaćanje podstanarine, Gradu Mursko Središće odobreno je 100 000 kuna za financiranje odvodnje oborinskih voda u naselju Sitnice.

Na samom kraju saborski zastupnik Nazif Memedi zahvalio je potpredsjednici Vlade i Vladi RH na pokroviteljstvu VII. Svjetskog Kongresa Roma te na financijskoj pomoći od 200 000 kuna za organizaciju. Također prenio je pohvale svih sudionika Kongresa.

Prije početka sjednice potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je računalo Branku Oršošu, samohranom ocu desetoro djece, perilicu za rublje obitelji Radelić, poklone odličnim učenicima i ravnateljici Osnovne škole «dr. Ivana Novaka» iz Nedelšća, gospođi Boženi Dogša, u kojoj ima najviše odličnih učenika romske nacionalne manjine.
 

Stranica