Važno je da se javni servisi pripreme za digitalne izazove

Slika /Vijesti/2018/06 lipanj/13 lipnja/4.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima Noela Currana, generalnog direktora Europske radiodifuzijske unije (EBU).

Generalni direktor EBU-a Curran informirao je predsjednika vlade o trendovima u audiovizualnoj industriju u Europi i svijetu, kao i o izazovima s kojima se taj sektor susreće u vrijeme digitalne transformacije.

Također, izrazio je spremnost za aktivno sudjelovanje EBU-a u pripremi hrvatskog predsjedanja Europskom unijom 2020. na području politika audiovizualnog sektora, na kojem aktivno radi ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Premijer Plenković istaknuo je kako je važno da javni servisi zadrže utjecaj i doseg prema svim publikama, posebno prema mladima koji odrastaju uz digitalne platforme. 

Također je izrazio potporu naporima EBU-a i drugih sličnih organizacija o pitanju regulacije i borbe protiv lažnih vijesti, zbog specifične uloge javnih servisa. Uz predsjednika Vlade bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a u pratnji generalnog direktora EBU-a su glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a Renato Kunić.

Europska radiodifuzijska unija (EBU) međunarodna je organizacija sa sjedištem u Ženevi osnovana 1950. godine i vodeće je svjetsko udruženje javnih audiovizualnih servisa. EBU okuplja 73 članova iz 56 zemalja Europe te 33 pridruženih članova diljem svijeta. Članice EBU-a upravljaju s više od 2000 televizijskih, radijskih i on-line kanala i usluga na više od 120 jezika, s publikom od preko milijardu ljudi. EBU u ime svojih članova pregovara o pravima emitiranja za velike sportske događaje, upravlja svjetski poznatim servisom za razmjenu audiovizualnog materijala, Eurovizijom i Euroradijom, te organizira događaje poput poznatih Eurovizijskog natjecanja.

Pisane vijesti | Andrej Plenković