Vlada će biti manja nego danas, idući tjedan izglasavanje povjerenja

Slika /Vijesti/2020/07 Srpanj/15 srpnja/HN20200715652311.JPG

Po završetku sastanka s predstavnicima parlamentarne većine, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Kazao je da je razgovor protekao u vrlo dobrom ozračju. "Predstavio sam dinamiku aktivnosti sutra i idućega tjedna," dodao je.

Premijer je izvijestio da će sutra, nakon što budu objavljeni službeni rezultati parlamentarnih izbora održanih 5. srpnja imati sastanak s predsjednikom Republike.

"Nakon što dobijem mandat za sastavljanje nove vlade slijedi dogovor o konstituirajućoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora koja je predviđena za sredinu idućega tjedna", rekao je Plenković. 

Nakon toga će Hrvatski sabor, kazao je premijer, usvojiti potrebne zakone o novoj arhitekturi vlade.

"Idućeg tjedna će se predstaviti i program vlade za razdoblje od 2020. do 2024. godine te dobiti povjerenje Hrvatskog sabora za nastavak rada za boljitak svih hrvatskih građana", poručio je.

Predsjednik Vlade nije želio govoriti o imenima ministara niti broju ministarstava, rekavši kako će za sutra ostaviti dio arhitekture vlade, a u ponedjeljak će ih, nakon što tijelima HDZ-a prezentira sastav nove vlade, i javno predstaviti.

Program vlade temelji na HDZ-ovu programu „Sigurna Hrvatska”, kazao je premijer, dodavši da će na konzultacijama s partnerima vidjeti koji su to projekti važni za njih.

"Stoga će, temeljem zajedničkih dogovora, to ugraditi u program vlade", ustvrdio je.

Premijer je kazao i da će nova vlada biti manja nego dosadašnja te će, dodao je, biti potvrđena na saborskoj sjednici, ali ne odmah u srijedu.

Upitan je li Mario Banožić, za kojega se nagađa da bi mogao biti novi ministar obrane, sposoban voditi taj resor, premijer je rekao da svi koji će biti članovi vlade su sposobni voditi sve resore za koje će dobiti njegovo povjerenje, a onda i povjerenje parlamentarne većine.

Politika uključivosti dobra za ozračje tolerancije i dijaloga u hrvatskom društvu

Što se tiče članova vlade, premijer je kazao da će, u ime Kluba nacionalnih manjina, ulogu potpredsjednika vlade zaduženog za koordinaciju društvenih djelatnosti te ljudska i manjinska prava imati Boris Milošević.

Podsjetio je da je sličnu poziciju prije nekoliko godina u jednoj od ranijih HDZ-ovih vlada imao Slobodan Uzelac.

Ponovio je da je ovo početak četvrtog desetljeća hrvatske samostalnosti. "Politika uključivosti, doprinosa nacionalnih manjina političkom životu u Hrvatskoj za nas je jedna prirodna, normalna i uobičajena stvar. To radimo s punim uvjerenjem da radimo dobro za ozračje tolerancije i dijaloga u hrvatskom društvu", poručio je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade je najavio da će i dalje nastaviti s poreznim rasterećenjima, podsjetivši kako su do sada imali četiri vlada poreznih rasterećenja.

Dodao je i kako će novi paket poreznih rasterećenja, koji će pripremiti na jesen, na snagu stupiti 1. siječnja 2021. Tako će smanjiti porez na dohodak, porez na dobit te će ići na smanjivanje neporeznih davanja i parafiskalnih nameta.

Oporbu sam u dobroj namjeri želio upoznati s trenutnim izazovima

Premijer se osvrnuo i na jučerašnje odbijanje čelnika oporbe za sastanak s njim, naglasivši kako ih je u dobroj namjeri želio upoznati s onim što kane napravit, objasniti im trenutne izazove koji postoje u hrvatskom društvu te im približiti što će biti na dnevnom redu Europskog vijeća, a važno je i za njih.

"Oni su iz nekih, po meni bizarnih razloga i sasvim konfabuliranih objašnjenja, odbili doći na sastanke. To više govori o njima, a ne o nama", istaknuo je.

Naveo je i kako su i dalje za dijalog iako oporba ovaj put nije prihvatila njihovu ponudu.

"Većina birača dobro će razumjeti tko je tu konstruktivan, a tko nije pokazao želju za razgovorom. Mi smo za dijalog. Ovakvog sastanka sada više neće biti jer od sutra smo u sasvim novim ulogama i od idućeg tjedna – što se nas tiče, u istoj ulozi kao i danas. Što se tiče njih u istoj ulozi kao i ranije”, ustvrdio je premijer.

Sudjelovanje predsjednice EK u kampanji HDZ-a nije imalo utjecaj na rezultat izbora

Upitan za kritike u Bruxellesu zbog sudjelovanja predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u kampanji HDZ-a na nedavnim izborima, Plenković je rekao kako  Ursula von der Leyen nije postala predsjednica Europske komisije iz vakuuma.

"Iza nje stoji CDU, Europska pučka stranka pa ako hoćete zahvaljujući i Hrvatskoj ona je i stala predsjednicom EK. Postoje određeni okviri i pravila koja na neki način reguliraju što jednom kad su instalirani oni mogu raditi", pojasnio je.

Premijer smatra kako njezino sudjelovanje u kampanji HDZ-a nije imalo utjecaj na rezultat izbora. "Ne vidim nikakav problem", poručio je.

Upitan o prijetnji obustave isporuke lijekova bolnicama zbog neplaćanja, premijer je rekao da će s veledrogerijama razgovarati ministar zdravstva Vili Beroš i rješavati taj problem.

Izvor: Vlada/Hina
 

Stranica