Vlada i sindikati državnih službi pred dogovorom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_i_sindikati_drzavnih_sluzbi_pred_dogovorom.jpg

Treći krug pregovora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi o novom Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike održan je danas u Banskim dvorima.

U izjavi za medije nakon sastanka, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da je dogovorena platforma koja će omogućiti uspješan završetak pregovora. „Dogovorili smo da sva prava koja državni službenici i namještenici imaju ostanu u Kolektivnom ugovoru, s tim da se članak 59., koji govori o prijevozu, redefinira“, pojasnio je. „U aneksu Kolektivnom ugovoru definirat će se da se božićnice za ovu i sljedeću godinu, kao i regres za sljedeću godinu, ne isplaćuju te da se isplata jubilarnih nagrada za sljedeću godinu redefinira“, rekao je ministar te pojasnio da je Vlada predložila da se sljedeće godine isplaćuju jubilarne nagrade za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. Predstoji još jedan krug pregovora i nadam se da ćemo brzo postići dogovor, kazao je ministar Mrsić. Što se tiče isplate regresa za ovu godinu, ministar Mrsić je naglasio da će Vlada ispuniti sve svoje zakonske obaveze, čime je opovrgnuo priče da isplate regresa za ovu godinu neće biti.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar, govoreći u ime sindikata, rekao je da se kroz pregovore došlo do određenih pozicija koje će sindikati ponuditi svojim tijelima na razmatranje. „Svi se nadamo da možemo završiti priču“, rekao je Lončar. Naglasio je da je bitno da će Kolektivni ugovor u izvornom obliku ostati kakav jest, a dodatkom će se riješiti pitanja o kojima se pregovaralo.

„Ovaj dogovor je na tragu onoga što smo cijelo vrijeme govorili, a to je da želimo sačuvati prava iz kolektivnih ugovora“, naglasio je ministar Mrsić, dodajući da se s druge strane mora uvažiti situaciju u kojoj jesmo, a to je da imamo 21,6 milijardi kuna za isplatu plaća.



Pisane vijesti