Vlada: Izmjene Kaznenog zakona

Hrvatska Vlada utvrdila je danas prijedlog izmjena Kaznenog zakona za koje u Ministarstvu pravosuđa, koje ih je izradilo, drže da će pridonijeti primjerenom kažnjavanju počinitelja kaznenih djela te većoj sigurnosti građana.

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada utvrdila je danas prijedlog izmjena Kaznenog zakona za koje u Ministarstvu pravosuđa, koje ih je izradilo, drže da će pridonijeti primjerenom kažnjavanju počinitelja kaznenih djela te većoj sigurnosti građana.

Jedna od bitnih novina je da osuđenici na dugogodišnje zatvorske kazne ne bi mogli biti pušteni na uvjetni dopust prije nego izdrže dvije trećine kazne, umjesto dosadašnje polovice.

Ne bi se uvodio doživotni zatvor, jer po predloženoj izmjeni osuđenik na 40 godina ne bi mogao biti pušten na uvjetni dopust prije izdržanih 30 godina.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ističe da će se najteže zatvorske kazne, od 40 godina, ubuduće moći izricati za sve punoljetne osobe, dakle od 18 godine umjesto sada potrebnih 21. godine.

Izmjenama KZ-a predviđa se da se za teža kaznena djela ne primjenjuju uvjetne osude ili da budu iznimka, uz znatna ograničenja. Najtežim kaznenim djelima smatralo bi se ubojstvo ili nasilje nad policajcem - kažnjavalo bi se dugotrajnim zatvorom od 10 do 40 godina.

Vlada predlaže povećanje kazni za korupciju, kao i oduzimanje imovinske koristi stečene organiziranim kriminalom.

U Hrvatskoj se na sto tisuća stanovnika njih 2.200 prijavi za kaznena djela, što je u odnosu na neke susjedne europske države povoljno, primjerice u Sloveniji se na isti broj stanovnika prijavi gotovo 3.900 kaznenih djela.

U Hrvatskoj je trenutno registrirano 20.162 ovisnika, a stručnjaci se slažu da je konačna brojka daleko veća, možda tri, pa čak i pet puta, rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor predstavljajući nacionalnu strategiju suzbijanja zlouporabe droga do 2012. godine.

Za provedbu strategije država u tom razdoblju planira izdvojiti gotovo 400 milijuna kuna.

Od početka godine do 15. rujna Državni je inspektorat otkrio čak 165 povreda iz sfere zapošljavanja djece i maloljetnika, stoji u informaciji koju je Inspektorat pripremio za Vladu u vezi nezakonitog rada djece u Međimurju, gdje se ljetos, vraćajući se s rada, utopilo
troje djece.


Ukupno je lani otkriveno 67 povreda u zapošljavanju i radu maloljetnika.

Inspektorat je od Vlade dobio zadaću da ju svakih šest mjeseci izvijesti o poduzetom nadzoru u vezi s nezakonitim radom djece.

Vlada je uredbom osnovala Zavod za telemedicinu, tijelo koje će iz svog sjedišta, Zagreba, koordinirati zahtjevan posao liječenja i dijagnostike na daljinu. Za njegov rad u idućoj će godini izdvojiti dva milijuna kuna.

Prihvatila je protokol o suradnji Hrvatske i Srbije o sanaciji željezničkog mosta Erdut-Bogojevo, vrijednoj 700 tisuća eura. Hrvatski dio, 400 tisuća eura, osigurat će se donacijom belgijske i norveške vlade.



Pisane vijesti