Vlada: nove carinske kvote za uvoz sirovog ulja i pšenice

ZAGREB,19. ožujka 2008.(Hina) - Kako bi stabilizirala tržišta jestivog ulja, pšenice i kruha, Vlada je danas utvrdila preferencijalne carinske kvote za uvoz sirovog ulja i pšenice.

Za uvoz sirovog ulja suncokreta utvrđena je preferencijalna carinska kvota od 20 tisuća tona, a ministar poljoprivrede Božidar Pankretić kazao je kako do iduće žetve ne očekuje poskupljenje cijena suncokretova ulja.

Za pšenicu je utvrđena kvota od 100 tisuća tona, a Pankretić objašnjava da se sadašnje zalihe procjenjuju na samo 400 tona, što je nedovoljno do iduće žetve.

Vlada je Saboru uputila prijedlog strategije reforme državne uprave do 2012. godine, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić naglasio je da bi reforma uprave do tada trebala biti završena.

Rokove zacrtane u toj strategiji osobno će nadgledati premijer Sanader.

Saboru su upućene i izmjene Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, a ministar gospodarstva Damir Polančec objasnio je da je riječ o brisanju bespotrebne obveze poslodavaca da HZMO mjesečno izvještavaju o osiguranicima koji ostvaruju pravo na tzv. beneficirani radni staž.

Vlada je donijela Godišnji plan za zapošljavanje za ovu godinu, a Polančec je podsjetio da je lani zabilježena najniža stopa nezaposlenosti u zadnjih devet godina, što, kaže, daje razloga za optimizam i za naredno četverogodišnje razdoblje.

Vlada je osnovala Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, te pokrenula postupak za sklapanje ugovora s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, a za financiranje Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom.

Vlada je odlučila sa 60 tisuća kuna nagraditi hrvatsku atletičarku Blanku Vlašić, za osvojenu zlatnu medalju u skoku u vis na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Valenciji.

S po 40 tisuća kuna nagrađeni su njezin trener i otac Joško Vlašić, pomoćni trener Bojan Marinović i fizioterapeut Joško Gerželj.

Nagradu od 60 tisuća kuna dobio je i Pero Gazlija, za zlatnu medalju na Svjetskom kickboxing prvenstvu.



Pisane vijesti