Vlada: Po programu "Poticaji za uspjeh" 200 do 300 obiteljskih hotela

U iduće tri godine u Hrvatskoj će se otvoriti još 200 do 300 malih obiteljskih hotela visoke kategorije, najavio je danas ministar mora Božidar Kalmeta na sjednici Vlade na kojoj je prihvaćen Program kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u turizmu "Poticaji za uspjeh".

ZAGREB, 2. ožujka 2006. (Hina) - U iduće tri godine u Hrvatskoj će se otvoriti još 200 do 300 malih obiteljskih hotela visoke kategorije, najavio je danas ministar mora Božidar Kalmeta na sjednici Vlade na kojoj je prihvaćen Program kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u turizmu "Poticaji za uspjeh".

Vlada je zadovoljna dosadašnjom trogodišnjom provedbom programa u okviru kojega je izgrađeno 162 hotela, zaposleno oko 2000 osoba.

Za to je odobreno 255 kredita vrijednih gotovo milijardu kuna, a država je za subvencioniranje kamata izdvojila 22 milijuna kuna.

Iako se glavnina turističkog prometa odvija na Jadranu, 30 posto kredita plasirano je na kontinent, istaknuo je Kalmeta.

Novi program kreditiranja predviđa jednostavniju proceduru dobivanja kredita, te vrlo povoljne kamate, koje uz subvencioniranje države, primjerice na područjima posebne državne skrbi iznose svega 0,5 posto.

Na potporu države mogu računati i ribari za koje je u proračunu u ovoj godini osigurano 12,5 milijuna kuna koji će im biti isplaćeni kao tržišna kompenzacija za prodani ulov ribe i drugih morskih organizama,
osim plave ribe.


Prema danas donijetoj Vladinoj odluci, pravo na kompenzaciju imat će ribari s povlasticom za gospodarski ribolov na moru koji polugodišnje prodaju ribe za najmanje 50.000 kuna, a godišnje za 100.000 kuna, uključujući i PDV.

Ribari će kompenzaciju moći ostvariti i putem ribarske zadruge, uz objedinjeni popis više ribara.

Zahtjevi za kompenzaciju podnosit će se polugodišnje, a iznosit će do 14 posto po izdanom računu za prodanu ribu i druge morske organizme.



Pisane vijesti