Vlada povećala trošarine na duhan i gorivo

Slika /Vijesti/2015/travanj/16 travanj/0018_187._sjednica_vlade.jpg

Ministar financija Boris Lalovac kaže kako će povećanje trošarina na gorivo povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna.

Na današnjoj 224. sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluka o jedinstvenim kriterijima za analizu poslovanja domova socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska i decentraliziranih domova za starije i nemoćne osobe čiji su osnivači jedinice područne (regionalne) samouprave i Grad Zagreb. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je da će analiza obuhvatiti 114 domova socijalne skrbi. Analiza poslovanja domova provest će se radi utvrđivanja mjera reorganizacije i racionalizacije njihova poslovanja u svrhu postizanja financijske stabilnosti, racionalizacije poslovanja, jačanja odgovornosti u njihovom upravljanju te povećanja kvalitete i efikasnosti u pružanju javnih usluga.

Vlada je donijela Uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje. Ministar financija Boris Lalovac pojasnio je da, sukladno zahtjevima Europske komisije o dodatnom fiskalnom naporu za proračun 2015. godine, Vlada se odlučila na povećanje trošarina na cigarete. „Povećava se specifična trošarina na 230,00 kuna za 1000 komada cigareta, odnosno proporcionalna trošarina 38 posto od maloprodajne cijene. Minimalna trošarina na cigarete iznosi 648,00 kuna za 1000 komada cigareta“, rekao je. Ministar Lalovac podsjetio je da se minimalna trošarina u Europi definira oko 90 eura na 1000 cigareta i dodao da je Hrvatska s ovim povećanjem ispod minimalnog zahtjeva Europske komisije. Rekao je i da će, u godinama koje slijede, Hrvatska morati dodatno povećati trošarine sukladno direktivama Europske unije o duhanskim proizvodima. „Povećanje trošarine podići će cijenu kutije cigareta između 60 i 90 lipa“. Vlada je povećala i trošarine na sitno rezani duhan i to na 550 kuna po kilogramu te na ostali duhan za pušenje na 500 kuna po kilogramu.

Izmijenjena je i Uredba o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon. Trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo povećane su za po 20 lipa po litri. Ministar financija Lalovac kaže kako će povećanje trošarina na gorivo povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna.

Obrazlažući Odluku o prestanku važenja Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka – Zagreb d.d. kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako se ovakva odluka donosi jer postoji mogućnost da se „kroz referendum onemogući nastavak monetizacije po konsecijskom modelu“.
 
Doneseno je Rješenje o istovremenom raspuštanju Gradskog vijeća Grada Vrgorca i razrješenju gradonačelnika Grada Vrgorca i njegovog zamjenika. Također, doneseno je i Rješenje o istovremenom raspuštanju Općinskog vijeća Općine Semeljci i razrješenju općinskog načelnika Općine Semeljci i njegovog zamjenika. Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je da u Semeljcima nakon odluke o privremenom financiranju, koja je vrijedila do 31. ožujka, nije usvojen proračun jer ga načelnik nije ni predložio, a u Vrgorcu nakon izvanrednih izbora za Gradsko vijeće ni 90 dana od konstituiranja proračun nije donesen.
 
Dano je odobrenje općinama Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan i Kotoriba za sudjelovanje u Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju pod nazivom „Regija Mura – Europska grupacija za teritorijalnu suradnju s ograničenom odgovornošću“ i odobrenju Konvencije.
 
Između ostalog, Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem 70. obljetnice pobjede nad fašizmom i to za sljedeće manifestacije : obilježavanje proboja logora Jasenovac, koje će se održati 24. travnja 2015. godine; središnje svečanosti oslobođenja Like, Primorja, Rijeke, Istre i Trsta, koja će se održati u Rijeci, 4. svibnja 2015. godine te središnje svečanosti oslobođenja Varaždina i Podravine, koja će se održati u Varaždinu, 6. svibnja 2015. godine. Vlada će biti pokrovitelj i središnje svečanosti oslobođenja Zagreba, koja će održati 8. svibnja, kao i središnjeg obilježavanja Dana pobjede i Dana Europe (9. svibnja) te 70 godina od stradanja na Dudiku, koje će obilježiti u Vukovaru, 10. svibnja 2015. godine. Prihvaćeno je pokroviteljstvo i za središnju proslavu oslobođenja Zagorja, koja će se održati u Zaboku, 16. svibnja te za Dan antifašističke borbe, koji će se obilježiti u Sisaku, 22. lipnja 2015. godine.
 
Vlada Republike Hrvatske prihvatila je pokroviteljstvo i nad manifestacijom „Noć knjige 2015.“, koja će se održati 23. travnja 2015. godine.
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade