Vlada: u drvnoj industriji stanje bitno bolje

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_u_drvnoj_industriji_stanje_bitno_bolje.jpg
ZAGREB, 27. rujna 2007. (Hina) - U drvnoj industriji stvari su se bitno promijenile na bolje, jer u vanjskotrgovinskoj razmjeni bilježi suficit od 72 milijuna dolara, a pokrivenost izvoza uvozom iznosi 115 posto, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade s koje je Saboru upućen i prijedlog zakona o preradi i uporabi drva i proizvoda od drva.

Taj je zakonski tekst premijer Ivo Sanader ocijenio bitnim korakom naprijed, daljnjim napretkom u jačanju izvoza drva kao finalnog proizvoda, a ne izvoza trupaca.

Danas je, dodaje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, značajno smanjen izvoz trupaca i piljene građe, te su i sami drvoprerađivači svjesni da najbolji sortiment trebaju ostaviti za finalne proizvode i tako ih izvoziti.

Predloženi je zakon preduvjet za kvalitetnije institucionalno organiziranje, nadzor i kontrolu kvalitete proizvoda od drva i namještaja, njime je predviđeno donošenje propisa za minimalne tehničke uvjete za postrojenja u preradi drva i proizvodnji namještaja, reguliran je upravi i inspekcijski nadzor, a uz novčane kazne omogućuje se i kazna izricanja zabrane djelatnosti na određeno vrijeme.

Zakonom je predviđeno i osnivanje Burze drva, kao i Centra za istraživanje i razvoj namještaja i proizvoda od drva, te utvrđeno da će inspekcijski nadzor provoditi drvarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Za osnivanje tih institucija, prema procjenama iz obrazloženja zakona, u iduće će tri godine u proračunu trebati osigurati 11,6 milijuna kuna.

Saboru je Vlada predložila i izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima koje će se, uz ostalo, omogućiti donošenje podzakonskog akta kojim će se propisati prostorni, tehnički i sigurnosni zahtjevi koje moraju zadovoljiti prodavaonice pirotehničkih sredstava razreda T1 u koja, među ostalim, spadaju i sredstva za signalizaciju na moru.

Kako su ta sredstva često bila predmet zlouporabe na raznim manifestacijama, posebice nogometnim utakmicama, trebalo je omogućiti da se precizno propiše način na koji se ta sredstva mogu nabaviti i pod kojim ih se uvjetima može kupiti, kazao je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Isto tako propisuje se način sudjelovanja MUP-a u postupku izdavanja lokacijske i građevinske dozvole za objekte u kojima se proizvode ili skladište eksplozivne tvari.

Vlada je predložila Saboru i da potvrdi ugovor o državnom jamstvu danom za zaduženje Plinacra za nastavak plinofikacije Hrvatske.

Riječ je o drugoj fazi plinofikacije, u kojem je najznačajniji plinovod prema Dalmaciji, a koja će ukupno koštati 440 milijuna eura, od čega će se 190 milijuna eura osigurati kreditom Europske investicijske banke.

Vlada je protokolom uredila suradnju i postupanje svih institucija koje su uključene u borbu protiv droge, odnosno u resocijalizaciju bivših ovisnika.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor iznosi pritom podatak da više od 83 posto bivših ovisnika želi prekvalifikaciju, obrazovanje, odnosno žele se zaposliti.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2005. liječeno je 6.668 ovisnika, a u 2006. njih 7.427.



Pisane vijesti