Vlada: Za obnovu baštine Ilok-Vukovar-Vučedol 226 milijuna kuna

Projekt "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", vrijedan ukupno 226,2 milijuna kuna, sa 75 posto sredstava financirat će Razvojna banka Vijeća Europe, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je dala punu potporu tom projektu.

ZAGREB, 13. siječnja(Hina) - Projekt "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", vrijedan ukupno 226,2 milijuna kuna, sa 75 posto sredstava financirat će Razvojna banka Vijeća Europe, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je dala punu potporu tom projektu.

Razvojna banka Vijeća Europe projekt će financirati zajmom od 169,7 milijuna kuna, a Hrvatska će osigurati preostalih 56,5 milijuna kuna (i pripadajući PDV).

To je rijedak slučaj da Razvojna banka financira projekt s tako visokim udjelom, 75 posto, jer uobičajeno ona projekte sufinancira s 50 posto sredstava, istaknuo je ministar kulture Božo Biškupić.

Sam projekt on je označio bitnom novinom u kulturnoj politici Hrvatske. Prvi put u području očuvanja prirodne i kulturne baštine osmišljen je četverogodišnji projekt, kazao je.

Osim iznimne važnosti za obnovu kulturne baštine, projekt ima poveznice i s gospodarskim razvojem, on će biti poticaj i razvoju poduzetništva i turizma na tom području, istaknuo je Biškupić.

U četiri godine provedbe projekta predviđena je obnova i revitalizacija niza objekata u povijesnoj jezgri Iloka, obnova dvorca Eltz i barokne jezgre Vukovara, te arheološkog lokaliteta Vučedol.

Vlada je danas uredbom osnovala i Agenciju za strukovno obrazovanje, za čije je funkcioniranje u proračunu osigurano 3,7 milijuna kuna.

Hrvatska će, suglasila se Vlada, biti domaćin regionalne radionice na temu međunarodna suradnja na suzbijanju terorizma, korupcije i borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

Radionica će se održati u Zagrebu, od 7. do 10. ožujka, na nju će biti pozvani predstavnici 11 država, te niza međunarodnih organizacija.

Za održavanje te konferencije u proračunu je osigurano 350 tisuća kuna.



Pisane vijesti