Z. Marić: Hrvatsko gospodarstvo raste realnom stopom i to na održivim temeljima

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se u izjavi za medije ispred Banskih dvora na izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS) prema kojemu je hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju raslo stopom od 2,8 posto  u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"BDP je rastao u trećem tromjesečju 2,8 posto i kada gledamo predviđanja naših cijenjenih vodećih makroekonomista i banaka, možemo zaključiti da je to iznad očekivanja. Moram priznati da mi u Ministarstvu financija i Vladi u pravilu ne iznosimo očekivanja na tromjesečnoj razini, ali i nama je to iznad očekivanja", kazao je Marić.

Rast izvoza roba i usluga

Govoreći o strukturi rasta BDP-a, napomenuo je da je osobna  potrošnja nešto blago ispod originalnih očekivanja, ali je u isto vrijeme izvoz roba i usluga nešto iznad očekivanog.

"Dobro je što smo i mi i vodeći makroekonomisti bili malo konzervativniji u procjenama i očekivanjima tijekom turističke sezone. S jedne smo strane imali efekt Svjetskog nogometnog prvenstva, a s druge strane podatke o dolascima i, poglavito, noćenjima turista. Evidentno je da se povećao jedan dio u smislu potrošnje po glavi turista,odnosno po njihovim dolascima i noćenjima. To je sigurno doprinijelo boljoj performansi izvoza usluga", istaknuo je.

Kazao je da i dalje postoji element poprilično visoke ovisnosti o uvozu, bilo da se govori o domaćoj potražnji, bilo o izvozu roba i usluga.

"Sigurno da nikoga ne može radovati podatak da je industrijska proizvodnja zabilježila smanjivanje. Ona je jedina koja je u negativnoj zoni. Sve ostale kategorije su u porastu i to je dobar pokazatelj", naglasio je ministar financija.

Na tragu ukupne stope rasta za cijelu godinu

Izdvojio je da je rast BDP-a u trećem tromjesečju na tragu ukupne stope rasta za cijelu godinu. "Ostajemo, dakle, pri projekciji koja je usvojena u rebalansu proračuna", dodao je.

Na pitanje novinara o usporedbi s drugim europskim zemljama, ministar Marić je odgovorio da je rast gospodarstva oko 3 posto u ovom trenutku realna stopa, i to na realnim i održivim temeljima.

"Ali, svi skupa moramo stremiti da stope rasta budu više", rekao je.

Pisane vijesti