Zakon o logopedskoj djelatnosti u e-savjetovanju

Slika /Vijesti/2024/Rujan/12_rujna/Zakon o logopedskoj djelatnosti_web.png

Svjesni značajnog povećanja broja osoba s razvojnim i stečenim poremećajima komunikacije govora i jezika, posebice kod najmlađih, uz potrebu za usklađivanjem hrvatskog zakonodavstva s europskim zakonodavstvom u području logopedskih usluga, Ministarstvo zdravstva 9. rujna uputilo je u proces javnog savjetovanja Nacrt prijedloga Zakona o logopedskoj djelatnosti.

Ovaj Zakon predstavlja važan korak u unapređenju kvalitete i dostupnosti logopedskih usluga u Republici Hrvatskoj. 

„Cjelovitim uređenjem logopedske djelatnosti poboljšavamo nadzor nad pružanjem logopedskih usluga, uz maksimalnu zaštitu populacije kojoj je navedena stručna pomoć nužna", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vlada i Ministarstvo zdravstva, naglasio je, prepoznali su potrebe i izazove s kojima se susreću korisnici logopedskih usluga, posebice naša djeca te smo odlučno djelovali i sustavno radili u smjeru donošenja ovoga Zakona, surađujući pritom sa svim stručnjacima Radne skupine, nastavnicima studijskog smjera logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci, uključujući i Hrvatsko logopedsko društvo, koji posebno pozdravljaju naše zajedničke napore u reguliranju ove djelatnosti.

Beroš je kazao da ovaj važan iskorak nosi i određenu simboliku jer se dogodio u danima kada se školarci vraćaju u svoje klupe i dodao da je sve veći broj školske djece kod kojih dolazi do tzv. specifičnih teškoća učenja čiji se uzroci uglavnom pronalaze u poremećajima komunikacije, jezika i govora, uzevši za primjer da svako 14. dijete u školi ima razvojni jezični poremećaj.

Upravo, kako je rekao, preventivno i pravodobno djelovanje na razvoj komunikacijskih, jezičnih i govornih vještina može prevenirati komunikacijske, jezične i govorne poremećaje u školskoj dobi.

"Statistike nam neumoljivo pokazuju da je i sve veći broj različitih poremećaja u ranoj dječjoj dobi te poremećaja koji prate starenje, a osim na komunikacijskom, jezičnom i govornom području javljaju se i na području gutanja i hranjenja te zahtijevaju stručnu logopedsku intervenciju. Tim više je značajniji doprinos svih članova Radne skupine kojima se zahvaljujem jer su „otvorili vrata“ ne samo kontroliranom razvoju logopedske struke u Hrvatskoj, već i djeci, njihovim roditeljima i odraslim osobama koje trebaju logopedsku intervenciju prema dostupnijoj i kvalitetnoj logopedskoj usluzi", zaključio je ministar Beroš.

Ovim Zakonom osiguravamo visoke standarde u pružanju logopedske skrbi

Ovim Zakonom osiguravamo visoke standarde u pružanju logopedske skrbi, čime se želi poboljšati razvoj komunikacijskih, glasovnih, jezičnih i govornih vještina te vještina gutanja i hranjenja te maksimalno prevenirati potencijalne teškoće s kojima se mogu susresti djeca i mladi u učenju i svakodnevnom funkcioniranju kao odrasle osobe u ostvarivanju potpune kvalitete života.  

Zakonom će se urediti izdavanje odobrenja za samostalan rad, organizacijski oblici rada, dužnosti i odgovornosti magistara logopedije, kao i stručni nadzor nad njihovim radom čime će se značajno poboljšati kontrola nad pružateljima logopedskih usluga, kao i bolji, sigurniji i pristupačniji sustav podrške svim pacijentima kojima je logopedska usluga potrebna.

Važno je naglasiti kako je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti logopedska djelatnost omogućena i na primarnoj razini zdravstvene zaštite, a nova Mreža javne zdravstvene službe po prvi puta je donijela mogućnost ugovaranja logopeda u domovima zdravlja u kojima će se navedena usluga ostvarivati bez uputnice.

Ministarstvo zdravstva vjeruje kako će Zakon doprinijeti stvaranju poticajnijeg i još inkluzivnijeg okruženja za učenje naše djece i mladih čime potičemo i multidisciplinarni pristup u radu s njima te omogućiti našim starijim građanima logopedsku skrb i potporu u svim komunikacijskim teškoćama te teškoćama gutanja i hranjenja koje mogu pratiti starenje.

Izvor: MIZ/Vlada
 
 

Pisane vijesti