Plenković: Temeljna intencija izmjena kaznenog zakonodavstva je daljnje suzbijanje nasilja nad ženama i djecom

Osvrnuvši se na izmjene kaznenog zakonodavstva, premijer Plenković istaknuo je da je njihova temeljna intencija daljnje suzbijanje nasilja nad ženama i djecom. "Ovim izmjenama još jednom šaljemo poruku da je nasilje nad ženama neprihvatljivo", poručio je i podsjetio da se uvodi i posebno kazneno djelo femicida. Što se tiče novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, premijer je kako se ono uvodi u cilju zaštite pretpostavke nevinosti okrivljenika, prava na privatnost i na pravični postupak. "Ono što u potpunosti otklanjamo su tvrdnje da je namjera uvođenja ovog kaznenog djela ograničavanje medijskih sloboda te da je ono usmjereno protiv novinarske profesije te protiv prava javnosti da bude informirana", naglasio je dodajući da je izrijekom propisano da počinitelji, pomagači ili poticatelji pri počinjenju ovog kaznenog djela ne mogu biti novinari.
29.02.2024.
Sjednica Vlade: U Sabor upućen konačan prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakonaMinistar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je poručio kako se ovim izmjenama korjenito mijenja sustav zaštite žena od nasilja; uvodi se kazneno djelo femicida, a kao važnu novinu je istaknuo i uvođenje definicije rodno utemeljenog nasilja nad ženama. 29.02.2024.
Sjednica GSV-a: Članstvom u OECD-u Hrvatska će zaokružiti sve svoje ambicije međunarodnog pozicioniranjaPremijer Plenković predstavio je danas socijalnim partnerima na sjednici GSV-a sve što je dosad ostvareno u smislu ostvarivanja članstva Hrvatske u OECD-u, organizaciji najrazvijenijih i najbogatijih zemalja s najboljim pravnim i poreznim sustavima te s najboljim sustavima suzbijanja korupcije. Naglasivši da je OECD posljednja međunarodna organizacija kojoj Hrvatska po svojoj veličini, geografskom mjestu i snazi može pristupiti, poručio je da će tim članstvom sve ambicije hrvatskog međunarodnog pozicioniranja biti zaokružene. Bilo je riječi i o najnovijim gospodarskim pokazateljima, osobito najvišoj stopi zaposlenosti ikada, rekordnom rastu plaća te rastu BDP-a u 2023., koji je u Hrvatskoj pet puta veći od prosjeka Europske unije i europodručja.
 
29.02.2024.

Istaknute teme

Događanja

O Vladi