Obrazovanje i kultura

Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije - Nove boje znanja
Hrvatska prepoznaje obrazovanje i znanost kao svoje razvojne prioritete koji joj jedini mogu donijeti dugoročnu društvenu stabilnost, ekonomski napredak i osiguranje kulturnog identiteta.
Obrazovanje i znanost - temelji razvoja društva
Cilj Vlade Republike Hrvatske je unaprijediti kvalitetu i dostupnost obrazovanja na svim razinama, a znanost intenzivnije poticati s ciljem jačanja nacionalne konkurentnosti.  
Dvije godine od prve prezentacije inicijative Europska prijestolnica kulture
Cilj inicijative Europska prijestolnica kulture (EPK) je promicanje boljeg međusobnog razumijevanja među europskim gradovima i doprinos zbližavanju europskih naroda, uz istovremeno isticanje europskog kulturnog bogatstva i raznolikosti, kao i zajedničkih kulturnih osobina Europe.
Ruksak (pun) kulture
Projekt Ruksak (pun) kulture jedinstveni je kulturno-edukativni program na državnoj razini koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao dopunski program potpore kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. 
Proslava pristupanja Hrvatske u Europsku uniju
Nakon 10 godina pregovora, Hrvatska je 1. srpnja postala 28. zemlja članica Europske unije. Pristupanje je obilježeno prigodnim proslavama u cijeloj Hrvatskoj te onom središnjom u Zagrebu.