Hrvatska Europskoj komisiji predložila 77 projekata ukupne vrijednosti 21,54 milijarde eura

Podržavajući Investicijski plan za Europu, koji je predstavio predsjednik Komisije Jean Claude Juncker, Hrvatska je predložila svoje projekte, većinom iz prometne infrastrukture, energetike i zaštite okoliša.

Među projektima su i projekti prihvatljivi za sufinanciranje iz EU fondova, uključujući popis velikih projekata iz OP «Konkurentnost i Kohezija» za 2014.-2020. U iduće tri godine vrijednost ulaganja hrvatskih projekata s Junckerove liste je 7,47 milijardi eura.
 
Popis projekata RH 

Najviše projekata, njih 31, je iz područja prometne infrastrukture s ukupnom procijenjenom vrijednošću ulaganja od 6,98 milijarda eura dok po vrijednosti investicija prednjači energetika s 8,73 milijarde eura kroz 21 projekt.

Na zaštitu okoliša i učinkovitost resursa odnosi se 15 projekata ukupno vrijednih 3,94 milijarde eura, sedam projekata vrijednih 1,50 milijardi eura su iz područja znanja, inovacija i digitalne ekonomije, a tri u vrijednosti 369,40 milijuna eura iz društvene infrastrukture i zdravstvenog turizma.

Plan ulaganja Europske komisije na tragu je koncepta za koji se zalaže Vlada Republike Hrvatske, a koji se temelji na fiskalnoj konsolidaciji, provedbi strukturnih reformi i jačanju investicijske aktivnosti istovremeno.

„Očekujem da će prioritet pri odabiru projekata imati oni koji doprinose jačanju konkurentnosti gospodarstva, a to znači ulaganje u inovacije, znanje, istraživanje i razvoj, zatim ulaganje u energetske projekte koji imaju regionalno značenje poput našeg LNG terminala pa do projekata u prometnoj infrastrukturi na važnim europskim koridorima“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić ističući da će prednost svakako imati projekti koji uz inicijalno ulaganje javnog novca mogu doprinijeti mobilizaciji i ulaganju privatnog kapitala kako bi financijska poluga imala što veći učinak u rastu investicijske aktivnosti.

Pisane vijesti | Fondovi EU